Hlavní obsah

Prostějov koupí nálevky, které lidem usnadní separaci rostlinných olejů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Prostějovanům při separaci použitých rostlinných olejů v domácnostech pomůže speciální nálevka, kterou koupí město. Pomůcka usnadní nalévání oleje do PET lahví, které poté lidé odkládají do kontejnerů rozmístěných ve městě.

Článek

„Pro lepší manipulaci při likvidaci olejů a tuků z domácností jsme se rozhodli pořídit speciální sady pro pohodlnější nakládání s těmito odpady. Nakoupíme tisícovku plastových nálevek za téměř 61 tisíc korun,“ uvedl primátorův náměstek Jiří Pospíšil (PéVéčko). Město nálevky bezplatně vydá obyvatelům města, a podpoří tak podle Pospíšila třídění použitých rostlinných olejů a tuků do nově instalovaných nádob v ulicích a na sídlištích.

Radnice letos na jaře nechala na dvou desítkách míst rozmístit plastové nádoby na použité jedlé oleje a tuky. Zelené nádoby na použitý olej a tuky o objemu 120 litrů jsou například na sídlištích Hloučela, Západ či Šárka, ale také v několika ulicích. Pokud se sběr olejů z domácností osvědčí, budou v Prostějově instalovány další sběrné nádoby. V předchozích letech mohli lidé použitý jedlý olej odkládat pouze ve sběrných dvorech.

Radnice v závěru loňského roku zjišťovala, jak sběr použitých rostlinných olejů z domácností organizují jiná města. Odborníci poté doporučili zřídit ve městě několik stanovišť na ukládání oleje. „Zavedením sběru a svozu použitých rostlinných olejů ze separačních nádob se sníží množství tohoto odpadu, který končí v kanalizaci nebo se stane součástí směsného komunálního odpadu. S použitými tuky a oleji po smažení se dnes nakládá jako s obnovitelným zdrojem, který lze využít jako vstupní suroviny v tukovém průmyslu, výrobě bionafty a maziv, ale také v energetice a podobně,“ podotkl Pospíšil.

Nádoby na rostlinný olej jsou od roku 2015 v Olomouci, lidé je najdou na zhruba 40 místech. Sběr použitých potravinářských olejů do speciálních nádob v Olomouckém kraji zavedl také Šternberk. Podle propočtů olomoucké pobočky Hnutí Duha každoročně skončí v ČR v odpadním potrubí zhruba 40.000 tun rostlinného oleje, přičemž nemalý podíl na tom mají právě domácnosti. Pokud se olej dostane do potrubí, ztuhne a vytváří nánosy, na které se lepí další nečistoty. Odpad se tak může snadno ucpat.

Reklama

Související témata:

Doporučované