Hlavní obsah

Stát zahájil třetí aukci Hanáckých kasáren v Olomouci. Skončí ve středu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dnes zahájil třetí kolo elektronické aukce na prodej areálu Hanáckých kasáren v historickém centru Olomouce. V zářijové a listopadové dražbě se jej prodat nepodařilo.

Článek

Minimální cena je opět 262 milionů korun. Aukce skončí ve středu v 10:00. Dražba mohla být zahájena díky tomu, že nejméně jeden zájemce ve stanoveném termínu složil kauci 27 milionů korun. ČTK to dnes sdělila mluvčí ÚZSVM Michaela Tesařová.

„Aby aukce přinesla vítěze, musí v ní zájemci učinit alespoň jeden příhoz. První příhoz musí být nejméně ve výši minimální vyhlašované ceny, tedy 262 milionů korun. Další příhozy musí částku navýšit minimálně o 100 000 korun,“ uvedla Tesařová. Hanácká kasárna využívala armáda 170 let, od roku 2013 jsou prázdná. Do prvního kola výběrového řízení se na začátku září přihlásil jediný zájemce, příhoz ale neučinil. Stejně dopadla i listopadová aukce. ÚZSVM jednal o prodeji kasáren s Univerzitou Palackého, která o rozlehlou nemovitost v centru projevila zájem. O Hanácká kasárna se zajímali také zahraniční investoři.

Budova Hanáckých kasáren má kancelářskou plochu přes 2000 metrů čtverečních. Původně se uvažovalo o tom, že se do ní přestěhují stovky pracovníků státních úřadů, jež nyní sídlí na vícero místech Olomouce. Další využití pro státní úředníky by ale podle ministerstva obrany bylo nákladnější než prodej a případná stavba nového administrativního sídla.

O budovu Hanáckých kasáren projevil v roce 2014 zájem Olomoucký kraj, chtěl tam depozitáře muzea a knihovny, kanceláře pro organizace zajišťující evropské dotace i prodejnu regionálních potravin. Hejtmanství od záměru nakonec upustilo.

Reklama

Doporučované