Hlavní obsah

Šumperská radnice zřídí novou pozici energetika, městu má pomoci uspořit peníze

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Šumperská radnice se rozhodla zřídit novou pozici energetika, městu má pomoci navrhovat úsporná opatření a dohlížet na jejich dodržování. Nastoupit by měl již od října.

Článek

Důvodem vytvoření nové pracovní pozice jsou současné náklady města kvůli rapidnímu zvýšení cen energií. Jedním z úkolů radnice je proto snaha o hledání úspor i alternativních zdrojů energie. Pomoci by městu mělo i rozhodnutí vlády o zastropování cen, starosta tento krok přivítal.

„Musíme hned začít šetřit a dělat opatření, která by nám měla pomoci přežít tuto zimu. Jsou zde také velké výzvy do budoucna, jako jsou soláry, tepelná čerpadla a úspory. Energetik má pro město obrovskou roli. My už v současné době máme u vybraných objektů samoodečty energií, dokončujeme energetické posudky budov, děláme řadu opatření. Pozice energetika i při shromažďování dat je tam zcela nezastupitelná,“ uvedl starosta města Tomáš Spurný (Pro Šumperk).

Energetikovi chce město nabídnout pracovní poměr na dobu neurčitou s nástupem od začátku října nebo na dohodu. „Máme radou města schváleno posílení stavu úřadu o zaměstnance v 11. platové třídě, záležet bude na domluvě,“ doplnil starosta.

Město Šumperk a jeho příspěvkové organizace má zajištěnou elektřinu na rok 2023 a nyní se zaměřuje na nákup plynu. „To, že se nám podařilo zajistit na rok 2023 elektřinu na Kladenské burze za spotové ceny, považuji za úspěch. Tento nákup je doporučovaný odborníky s ohledem na turbulentnost současné doby, kdy se ceny mění prakticky každý den a nemá tudíž smysl uzavírat smlouvy na nějaké delší období,“ uvedl již dříve starosta.

I přesto se enormní nárůst cen za energie v porovnání s předchozími lety odrazí v rozpočtu - město Šumperk v současné době vlastní 73 budov včetně škol, sportovišť, úřadoven, bytových domů a dalších staveb. Rozhodnutí vlády zavést maximální ceny za elektřinu a plyn pro domácnosti, veřejný sektor a malé firmy usnadní městům například sestavování rozpočtu na příští rok - dosud radnice nevěděly, s jakými cenami mohou počítat. „Rozhodnutí vlády jsem se dozvěděl dnes ráno. Předpokládám, že nám to pomůže - jinak by to byla systémová chyba. Věřím, že se to vztahuje na všechny,“ doplnil starosta Spurný.

Reklama

Související témata:
Energetici

Doporučované