Hlavní obsah

Šumperský dům kultury přivítá v příštím roce řadu kapel i asistenta Mercuryho

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Řadu velkých jmen i klubovou atmosféru nabídne svým návštěvníkům v příštím roce Dům kultury v Šumperku, kde se odehrává například mezinárodní festival Blues Alive.

Článek

V dramaturgickém plánu se počítá například s vystoupením asistenta frontmana kapely Queen Freddieho Mercuryho, Peterem Freestonem, do města zavítá také Michal Pavlíček či skupina Jelen, sdělila ČTK mluvčí domu Michaela Horáková. Pokračovat by v příštím roce měl i tradiční festival Špek, na kterém hostují známé osobnosti se vztahem k regionu.

„Dramaturgický plán na příští rok jsme se rozhodli nazvat Naše malé světy. Tato koncepce a pojetí našeho kulturního roku má za úkol nabídnout prostor pro kulturní a společenské vyžití i skupinám lidí, kteří by třeba běžně do našeho kulturáku nezavítali,“ uvedl dramaturg Ondřej Procházka.

V lednu do Šumperka zavítá Peter Freestone, který zavzpomíná na frontmana kapely Queen Freddieho Mercuryho jak v osobních, tak v profesních rovinách, které psaly hudební historii. Jeho vystoupení budou doprovázet akustické verze písní právě od kapely Queen. „Peter Freestone je muž, který se z úspěšné kariéry garderobiéra Královského baletu v Londýně vypracoval k 12 letům ve službě u jedné z největších legend světové hudební scény. S Mercurym zažil šťastné i tragické momenty. Od prvních šňůr po USA přes legendární charitativní koncert Live Aid v londýnském Wembley až po tragický konec jednoho z největších entertainerů všech dob,“ doplnil Procházka.

V dramaturgickém plánu, které šumperský kulturní dům částečně odhalil, nechybí například také koncert Michala Pavlíčka nebo skupiny Jelen. „Důležitou součástí budou i dva komornější projekty nazvané klub Foyer a klub Gemini,“ doplnila Horáková. Klub Foyer bude mít postupně za úkol budovat malou scénu pro klubové pořady. Diváci se tam v budoucnu budou moci těšit na stand-up vystoupení nebo na drobné koncertní produkce. Klub Gemini, který své útočiště nalezne v šumperském G-klubu, se zase soustředí na besedy a přednášky o životním stylu, zavítá do něj například kardiochirurg Jan Pirk.

Hudební fanoušci se budou moci příští rok těšit i na pokračování tradičního festivalu Špek, který se loni v souvislosti s koronavirovými opatřeními přeměnil na Špek na vzduchu. V roce 2022 na tomto festivalu vystoupí například kapely Poletíme, Trocha Klidu, Light & Love a po velkém úspěchu z letošního roku i skupina TH!S s Vojtou Kotkem, dodala Horáková.

Reklama

Doporučované