Hlavní obsah

Šumperští se budou muset i letos obejít bez Vánočního sboru a Rybovy mše

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Obyvatelé Šumperka se také letos budou muset obejít bez slavné České mše vánoční Jakuba Jana Ryby, kterou se chystali nastudovat místní hudební nadšenci.

Článek

V souvislosti se situací kolem pandemie koronaviru se pořadatelé akce nakonec rozhodli zrušit všechny plánované zkoušky i samotný koncert 25. prosince. Absence této tradice v klášterním kostele se tak protáhne na tři roky, informovala ČTK mluvčí radnice Soňa Singerová.

„Snažili jsme se do poslední chvíle udržet naději na obnovení České vánoční mše Jakuba Jana Ryby v Šumperku, ale současná nepředvídatelná a navíc stále se zhoršující situace není slučitelná s naším bohulibým záměrem,“ uvedl Roman Janků, který se měl chopit dirigentské taktovky Šumperského vánočního sboru a tradici Rybovy mše v Šumperku obnovit.

Do přípravy akce se přitom pořadatelé pustili už na začátku listopadu, kdy kvůli vzniku hudebního tělesa vyzvali k zapojení všechny místní zpěváky a hudebníky. Janků však zájemce, kteří se do tělesa přihlásili, ubezpečil, že s nimi počítá pro příští rok. „Věřím, že bude líp a Rybovka 25. prosince 2022 rozezní klášterní kostel v Šumperku. Moc všem děkujeme za zájem se připojit. Uvidíme se za rok, snad v lepších časech,“ doplnil Janků.

Tradici vánočního provedení Rybovy mše v Šumperku založil tehdejší dirigent Scholy od sv. Jana Křtitele v Šumperku, dětský lékař Vít Rozehnal v roce 2004. Základ vánočního sboru tvořili jeho zpěváci, k nim se přidali bývalí členové místního špičkového dětského sboru Motýli Šumperk, učitelé hudební výchovy a další zkušení zpěváci. Těleso Českou mší vánoční potěšilo nejen šumperské publikum, ale i okolí, koncertovalo také ve Vídni, Bruselu, Bad Hersfeldu či v Prievidzi. Po dvouleté pauze způsobené nemocemi a koronavirem, převzal taktovku organizátor cyklů koncertů klasické hudby Klášterní hudební slavnosti a Klasika Viva Roman Janků.

Pandemie koronaviru učinila přítrž i dalším plánovaným kulturním aktivitám v Olomouckém kraji. Minulý týden například zrušili pořadatelé jen několik dní před zahájením olomouckou Přehlídku filmové animace a současného umění (PAF), Vlastivědné muzeum v Olomouci zase dnes oznámilo, že vzhledem k aktuální epidemické situaci ruší středeční vernisáž s Petrem Nárožným a Petrem Salavou k výstavě Rudolf II.

Reklama

Doporučované