Hlavní obsah

Těžaři na Annínském jezeře v Tovačově rozšíří pláže a vybudují vstupy do jezera

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pláže rozšířené na trojnásobek, plochy vyhrazené pro koupání, ale také komfortnější přístup do vody budou mít k dispozici už během letošní letní sezony návštěvníci Annínského jezera u Tovačova na Přerovsku.

Článek

Na nové pláži o délce 300 metrů na místě bývalé pískovny vybuduje společnost Českomoravský štěrk tři pozvolné vstupy do vody a tři přístupové lávky. K tomuto kroku se těžaři rozhodli i na základě výsledků nedávného referenda o rozšíření těžby štěrkopísku na pozemcích města, které reflektovalo negativní názory místních obyvatel. ČTK o tom informovali zástupci společnosti.

Referendum se konalo v obci na začátku října. Proti rozšíření těžby se tehdy vyjádřilo 76 procent hlasujících voličů. „Výsledky nedávné ankety a koneckonců i referenda o rozšíření těžby čteme mimo jiné jako jasný vzkaz, že obyvatelé nejsou spokojeni s tím, co jim zde zůstává po těžbě štěrkopísku. Rozhodli jsme se tedy vyjít jim vstříc a v prvním kroku vytvořit z Annínského jezera opravdové koupaliště,“ uvedl jménem pískovny v Tovačově Vlastimil Polišenský.

Většímu rekreačnímu využití bývalé pískovny až dosud bránily vysoké břehy bez přístupových prvků. „Nyní bude k dispozici střídavě každých 50 metrů buď lávka se schodištěm a zábradlím, nebo pozvolný svah zapřený lomovým kamenem, přesypaný hlínou a zatravněný. Věříme, že postupně přibude další infrastruktura a lokalita se promění ve vyhledávanou koupací destinaci,“ doplnil Polišenský. V areálu bude zajištěn také odvoz odpadků, sečení a servis toalet.

Původní prostory vyhrazené ke koupání v Annínském jezeře jsou ve vlastnictví společnosti Českomoravský štěrk a město si je dlouhodobě pronajímá za symbolickou jednu korunu. K prodloužení pláže a přístupových břehů mimo ně těžaři připravili novou nájemní smlouvu s podobně vstřícnými podmínkami, uvedli zástupci společnosti. Stavební práce zahrnující úpravy břehů a konstrukci lávek by měly být hotové na jaře.

První pískovna vznikla v Tovačově na Přerovsku již v roce 1951. V prostoru, kde je dnes soustava jezer, bývala pole. Společnost původně chtěla vybudovat další těžební jezero u Tovačova na 61 hektarech, poukazovala na to, že nynější těžební lokalita je už podle odborníků na hranici životnosti. Obyvatelé však ve výrazné většině záměr zamítli. Plebiscit se konal loni souběžně se sněmovními volbami, v referendu se vyjádřilo 1 150 lidí z celkového počtu 1973 oprávněných voličů. Obec má asi 2 600 obyvatel.

V současné době tvoří soustavu Tovačovských jezer čtyři samostatné vodní plochy - Annínské jezero, Troubecké jezero, Skaškovské jezero a jezero Sever, které je významným vodárenským zdrojem. Koupání je povolené na vlastní nebezpečí pouze v označené části Annínského jezera. Na všech ostatních vodních plochách platí přísný zákaz koupání.

Reklama

Doporučované