Hlavní obsah

Univerzita Palackého dovršila svůj projekt série učebnic češtiny pro cizince

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Olomoucká Univerzita Palackého dovršila svůj dvouletý projekt pětidílné série učebnic češtiny pro cizince.

Článek

Po dílech, které cílily na pokročilejší studenty i úplné začátečníky, nyní vydala také učebnice pro mírně pokročilé, informovali dnes ČTK zástupci školy. Projekt s názvem Czech it UP se inspiroval moderním stylem učebnic oxfordského typu. Testují je cizinci, kteří na univerzitě studují. K projektu přistoupila olomoucká univerzita kvůli výraznému růstu počtu zahraničních studentů i účastníků letních škol v Olomouci a také kvůli rozrůstající se spolupráci se zahraničními univerzitami.

„Projekt Czech it UP začal v roce 2020 a navázal na více než třicetiletou tradici výuky češtiny pro cizince v Olomouci, která se dnes odráží například také ve speciálních studijních programech a kurzech pro cizince i v oblíbené Letní škole slovanských studií, na kterou se každoročně sjíždějí stovky studentů z desítek zemí po celém světě,“ uvedl mluvčí univerzity Egon Havrlant.

Projekt je tak nyní kompletní - po učebnicích pro úplné začátečníky (A1) a nejpokročilejší studenty (B2 a C1) se nyní dočkali i mírně pokročilí. „Nová učebnice na úrovni A2 je určena pro zdatnější začátečníky, kteří již úspěšně ovládají základy češtiny. Učebnice na úrovni B1 pak využijí mírně pokročilí studenti,“ doplnil mluvčí univerzity.

Učebnice jsou vydány podle autorů v „kabelkovém formátu“. Vše podstatné ke každému jazykovému tématu je umístěno na dvou protilehlých stranách. Učebnice je tak přehledná, má ulehčit práci v hodině i při samostudiu. Její součástí jsou pracovní sešity, výuková videa a zvukové nahrávky jsou přístupné na interaktivních webových stránkách projektu czechitup.eu.

Podle zástupců univerzity učebnice reflektují nejnovější trendy ve výuce češtiny pro cizince, tématy vycházejí vstříc současné generaci i době. „Učebnice Czech it UP se i za pouhé dva roky poměrně pevně etablovaly ve výuce češtiny doma i v zahraničí a věřím, že potenciál projektu se zkompletováním celé série ještě umocní,“ uvedl ředitel Vydavatelství UP Aleš Prstek.

Celou sérii učebnic pro cizince se chystá Univerzita Palackého veřejnosti představit v první polovině června na festivalu Svět knihy 2022 v Praze. Vydavatelství UP zde v neděli 12. června od 11:00 navíc uspořádá tematickou besedu na téma trendů ve výuce češtiny pro cizince.

Reklama

Doporučované