Hlavní obsah

V Jeseníku začnou strážníci měřit ve vytipovaných lokalitách rychlost

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Městská policie v Jeseníku začne od května měřit v některých ulicích města rychlost. Důvodem jsou množící se stížnosti obyvatel na bezohledné řidiče, město proto strážníkům zakoupilo mobilní laserový měřič rychlosti vozidel.

Článek

Pro větší transparentnost bude seznam ulic, kde se měření uskuteční, zveřejněn na webu města i městské policie.

Hlídka strážníků s radarem se bude pravidelně objevovat například v ulici Dukelská či Šumperská. Právě dlouhé rovné ulice tam podle města řadu řidičů svádí k překračování rychlosti, čímž ohrožují chodce a ostatní účastníky silničního provozu. „Bohužel, tyto komunikace patří k problémovým úsekům a došlo tam již k řadě nebezpečných situací. Lidé se na nás opakovaně obrací, abychom zde začali s měřením rychlosti, neboť řada řidičů si plete výše uvedené místní komunikace se závodní dráhou,“ uvedl ředitel Městské policie Jeseník Martin Novotný.

Šéf městské policie řekl, že pořízení laserového měřiče vyšlo na 385 tisíc korun. Ve městě se původně v minulosti uvažovalo o stacionárním radaru, z návrhu nakonec sešlo. K pořízení laserového měřiče město přistoupilo na základě petic občanů, kteří řešili především situaci v Šumperské ulici. „Jde nám především o prevenci, měřit budeme na exponovaných úsecích, kde se pohybují také chodci. Pro nás jde o doplňkovou činnost,“ doplnil ředitel městské policie s tím, že peníze z pokut půjdou do rozpočtu města.

Lokality, na kterých se bude rychlost kontrolovat, se budou postupně rozšiřovat. Vždy se však bude jednat o místa schválená státní policií, doplnili zástupci města. „Očekáváme, že dojde ke zklidnění dopravy ve městě, a to zejména v blízkosti přechodů pro chodce, škol a školek a míst s vysokou frekvencí pohybu chodců, hlavně dětí. Cílem měření je především zvýšení bezpečí občanů,“ uvedla starostka města Zdeňka Blišťanová.

Měřič rychlosti vozidel obdržela jesenická městská policie na konci března, její vedení počítá s tím, že po zaškolení jej začnou strážníci v ulicích města využívat na začátku května.

Reklama

Související témata:

Doporučované