Hlavní obsah

V Litovli je vystavena část soukromé sbírky přenosných televizorů

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zašlou slávu přenosných televizorů s vakuovou obrazovkou připomíná sbírka Ladislava Kohla z Pňovic na Olomoucku, která čítá více než 200 malých televizních přijímačů tuzemských i zahraničních značek.

Článek

Zhruba polovina sbírky je nyní vystavena v turistickém informačním centru v Litovli na Olomoucku. „Každá zachráněná televize CRT umožňuje oživit znalosti, myšlenky a okamžiky minulého života, který se už nikdy nevrátí,“ citoval sběratel motto výstavy.

Kohl začal sbírat velké televizory v roce 1970, v roce 2015 pak svoji sběratelskou vášeň zúžil na přenosné přístroje, se kterými se snadněji manipuluje a jsou skladnější než velké a těžké televizory z dob CRT obrazovek. „Sbíral jsem nejprve přenosné televizory Tesla a po nějaké době jsem se začal zajímat o všechny značky. Moje sbírka už čítá zhruba 220 přenosných televizorů. Všechny mají CRT obrazovku,“ řekl.

Zpočátku se Kohlovi dařilo sbírku starých televizorů rozšiřovat poměrně snadno. „Spousta lidí se těchto přístrojů zbavovala, takže stačilo si počkat na to, až někde bude organizován sběr starých věcí. Některé přenosné televizní přístroje mám od známých, kteří o mé sbírce ví a občas něco přinesou,“ uvedl. V posledních letech přírůstky do sbírky shání například na internetu, kde jsou často v nabídce různých aukčních portálů či virtuálních bazarů.

Letos se Kohlovi splnil sběratelský sen a na portálu eBay sehnal přenosný televizor Sony, který má otočnou obrazovku. „Nedávno mi byl z Francie doručen jiný přenosný elektronkový přístroj Sony starý 58 let. Má i kufřík. Je to stará škola, která se mi líbí,“ řekl Kohl. Radost mu udělal také walkman s nejmenší obrazovkou na světě, magnetofon kombinovaný s radiopřijímačem a televizní obrazovkou či maďarská přenosná televize s elektronkami. „Podařilo se mi koupit japonský elektronkový televizor. Zapnul jsem ho a on hrál,“ podotkl.

Zlatou éru přenosných televizorů s CRT obrazovkou definitivně ukončilo digitální televizní vysílání doprovázené nezadržitelným nástupem chytrých televizorů s plochou obrazovkou, notebooků, tabletů a mobilních telefonů, na kterých lze prakticky kdekoliv pohodlně sledovat televizní vysílání či filmy. „Staré přenosné televizory jsou těžké a navíc mají mnohem větší spotřebu elektrické energie. Jejich doba už je pryč,“ řekl Kohl. Letité přenosné televizory jsou občas k vidění už jen na chatách a chalupách.

Většinu přenosných televizorů Kohl skladuje na půdě rodinného domu, kde vytvořil improvizovanou expozici pro známé i náhodné návštěvníky. „Některé mám doma a objednal jsem si vitrínu, do které chci dát pár zajímavých kousků,“ uvedl Kohl, který dříve pracoval v Multiservisu Olomouc a své dovednosti nyní úročí při opravách starých přenosných televizorů. Lásku k televizním přístrojům si vypěstoval už v dětství, kdy sestrojil první funkční krystalku a dědeček mu poté z půdy přinesl starou ruskou televizi Rubín 102.

Reklama

Související témata:
Televizor

Doporučované