Hlavní obsah

V Olomouci i v celém kraji se v létě chystají festivaly napříč všemi žánry

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Milovníci hudby se mohou těšit například na rockovou hudbu na festivalech Rocková Horka nebo Hanácký Woodstock ve Velké Bystřici či na festival folkové, country a trampské hudby Mohelnický FolkFest.

Článek

Hudební festivaly napříč všemi žánry mohou v létě očekávat milovníci hudby v Olomouckém kraji. V krajském městě se uskuteční například multižánrový festival flamenkové hudby Colores Olomouc. V Olomouci jsou přichystány také divadelní festivaly.

„Olomouc plánuje po celé letní prázdniny multižánrový festival Večerní pohoda u Trojice, který bude každý pátek a sobotu na Horním náměstí u Sloupu Nejsvětější Trojice,“ řekla mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá. Střídat se zde budou písničkáři, znít bude folk, jazz i pop, uvedli pořadatelé. Ve dnech 29. až 30. července se na Výstavišti Flora a Horním náměstí uskuteční mezinárodní festival flamenka a španělské kultury Colores Olomouc, který měl loni kvůli koronavirovým opatřením netradiční podobu - hlavní galavečer se uskutečnil na Horním náměstí a byl pro diváky zdarma. Galavečer by měl mít podle pořadatele Viktora Šebesty i letos znovu open-air podobu.

Olomouc v polovině srpna oživí také letní hudební festival LétoFest, uskuteční se 12. až 13. srpna na Korunní pevnůstce. Konec srpna bude ve městě patřit mezinárodnímu festivalu vojenských hudeb, uskuteční se 26. až 27. srpna na Horním náměstí.

Kulturní program ve městě zpestří také divadelní představení. V prostorách Letního kina a na Dolním náměstí se bude konat festival nového cirkusu Cirkuskus, který chystá Divadlo na cucky. V srpnu se uskuteční na parkánech Konviktu také tradiční Olomoucké shakespearovské léto. Kromě hudby a divadla si na své v létě přijdou i příznivci historie - 4. srpna se chystá na Václavském a Biskupském náměstí Milénium olomouckých Přemyslovců, festival mapující významná výročí Přemyslovců v Olomouci. Mezi 22. až 28. srpnem se bude konat na Korunní pevnůstce a fortech festival Týden vojenské historie.

Hudební festivaly se v létě uskuteční napříč celým krajem. Po Rockové Horce 18. června se rockovou muzikou 6. srpna rozezní také amfiteátr ve Velké Bystřici. Mohelnický FolkFest, který předloni navázal na jeden z nejstarších folkových a country festivalů v zemi, Mohelnický dostavník, se uskuteční 25. až 28. srpna. Po nepříznivých posledních dvou letech se do Šumperka vrátí také Mezinárodní folklorní festival. Jubilejní třicátý ročník festivalu se uskuteční od 10. do 14. srpna v Sadech 1. máje, Pavlínině dvoře a přilehlých ulicích města. „Diváci se mohou těšit na oblíbenou Roztančenou ulici, zahraniční i tuzemské soubory, cimbálovou muziku a další lákadla. Doposud potvrdily účast soubory z Mexika, Kapverdských ostrovů, španělské Galicie, Belgie, chybět nebudou domácí tanečníci,“ informovala mluvčí radnice Soňa Singerová.

Reklama

Doporučované