Hlavní obsah

V Olomouci otevřeli výstavu makrofotografií bezobratlých Pavla Krásenského

Foto: Vlastivědné muzeum v Olomouci

Ilustrační foto.

Reklama

Do světa bezobratlých živočichů mohou ode dneška nahlédnout návštěvníci Vlastivědného muzea v Olomouci. Zavedou je tam velkoformátové fotografie předního českého autora makrofotografií Pavla Krásenského.

Článek

Návštěvníci výstavy tak budou moci pohlédnout do očí například několikanásobně zvětšené broučí larvě, sršňům či mouchám. Snímky pocházejí téměř výhradně z území České republiky. Výstava s názvem Pozoruhodný svět bezobratlých Pavla Krásenského bude otevřena v muzejní Mánesově galerii do konce července.

Fotografie o velikosti 90 krát 60 centimetrů představují návštěvníkům zástupce nejrůznějších skupin hmyzu, často druhy, které jsou velmi vzácné a na snímcích je lidé téměř nikdy nemohli vidět. „Jedná se ve většině případů o druhy menší než jeden centimetr a tak budou mít možnost vidět tyto drobné tvory při mnohonásobném zvětšení, které nechává vyniknout struktuře jejich těl a také detailům, které nejsou pouhý okem viditelné,“ uvedl mluvčí muzea Antonín Valenta.

Podle zástupců muzea se jedná o dokumentární fotografie s přidanou uměleckou hodnotou. „Právě tato kombinace dokáže lidem, kteří mají z bezobratlých strach nebo je přímo nesnášejí, přiblížit jejich svět trochu jinou formou a ukázat jim, jak pestrý a pozoruhodný je svět brouků, motýlů, blanokřídlých, much nebo pavoukovců,“ doplnilo muzeum na svých stránkách. Zájemci tak budou moci při procházce výstavou pohlédnout například do očí larvě brouka svižníka nebo rozzlobeného sršně, spatří také, jaký náklad na sobě nosí mouchy, když na ně padne ranní rosa, nebo jak krásná je struktura motýlích křídel.

Fotografie vznikaly jak klasickou technikou, tak metodou takzvané skládané fotografie, která umožňuje mnohonásobně zvětšit hloubku ostrosti. Do světa i těch nejdrobnějších tvorů začal autor pronikat po pořízení makroobjektivu, zaměřuje se přitom především na brouky, blanokřídlé a pavoukovce. Od roku 1993 je Krásenský členem Československé společnosti entomologické. „Snažím se zachytit situace a tvory, kteří se v přírodě vyskytují velmi zřídka,“ uvádí fotograf na svých stránkách. Vedle fotografování se autor, který má za sebou výstavy na řadě míst v republice, věnuje také ilustraci.

Reklama

Související témata:

Doporučované