Hlavní obsah

V Olomouci se otevřela výstava fotografií, které pojí společné téma autismu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Olomouci se otevřela výstava velkoformátových černobílých fotografií, které pojí společné téma autismu.

Článek

Pohled do života lidí s poruchou autistického spektra je výsledkem projektu neziskové organizace Za sklem a Fakulty multimediálních komunikací zlínské Univerzity Tomáše Bati (FMK UTB). Výstava nese název „Vnímám svět jinak, přesto v něm žiju s vámi“ a lidé ji mohou zhlédnout v Galerii Šantovka, informovali ČTK pořadatelé výstavy. Projekt je putovní, po zastávce v Olomouci by se měl přesunout do dalších regionů.

Cílem výstavy je osvěta o poruchách autistického spektra. Výstava divákům nabízí soubor 28 fotografií lidí s poruchou autistického spektra i bez ní, které jsou doplněny o větu, jež charakterizuje zachyceného člověka. „Každý jsme jiný a přitom všichni toužíme po stejných věcech, jako je láska, přátelství či pocit bezpečí. Lidé na spektru autismu to mají stejně, i když jsou často většinovou společností vnímáni, že jsou rádi ve svém světě jinakosti a nepotřebují nás,“ uvedla spoluautorka projektu Saskia Mišová z neziskové organizace Za sklem.

Pořadatelé chtějí touto výstavou přiblížit veřejnosti problematiku autismu, poselstvím výstavy je podle spoluautorky také to, že lidí s poruchou autistického spektra se na první pohled nijak neliší od většinové společnosti, jen vnímají svět jinak. Divákům je tak i na fotografiích do poslední chvíle utajeno, kdo má tuto diagnózu a kdo ne. „Zjistí to až podle speciálně vytvořeného grafického klíče. Projekt je zajímavý tím, že samotní fotografové nevěděli, koho fotí, aby se tak předešlo předsudkům vůči fotografovaným lidem,“ uvedla již dříve Mišová.

Snímky vytvořili studenti ateliéru Reklamní fotografie FMK UTB ve Zlíně pod vedením fotografa Jana Jindry. Projekt vznikl ve spolupráci s organizací Za sklem, která ve Zlíně, Olomouci, Praze a Brně pomáhá lidem s poruchou autistického spektra a jejich rodinám. Pořadatelé plánují výstavu po Zlíně a Olomouci dovézt například do zajímavých prostor v Brně, Praze či Ústí nad Labem. „Naším cílem je, aby výstava byla příští dva roky k vidění ve všech krajských městech. Protože je celý soubor přeložený i do angličtiny, bude naší snahou s výstavou vyjet i za hranice republiky,“ dodala Saskia Mišová.

Reklama

Doporučované