Hlavní obsah

V Prostějově by měla vzniknout soukromá základní škola, otevře se napřesrok

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Prostějově by měla vzniknout soukromá základní škola, otevřít by se měla další školní rok, informovala ČTK mluvčí radnice Anna Kajlíková.

Článek

Zástupci města již zřizovatelům dali souhlasné stanovisko, které je nutné pro žádost i zápis školy nebo školského zařízení do rejstříku. Provoz základní školy by měl být zahájen od školního roku 2023/2024 v pronájmu části školské budovy ve vlastnictví města v Komenského ulici. Soukromá škola by se měla otevřít také v Šumperku, stále však čeká na zápis do školského rejstříku, zjistila ČTK.

Soukromou základní školu na území Prostějova chtějí zřídit zástupci společnosti Základní škola Svět vzdělání. Soukromá škola chce navázat na třídy Světa vzdělání, které již pracují v prostějovských ZŠ v ulici Dr. Horáka a ZŠ Jana Železného. „Společnost je připravena na vlastní náklady provést drobné stavební úpravy spočívající zejména ve vybudování toalet a interiérových úprav místností. V prvním roce by nastupovala první třída a v dalších letech by byla škola postupně doplňována na počet pěti tříd s kapacitou sto žáků,“ uvedl náměstek prostějovského primátora Jan Krchňavý.

Třídy Světa vzdělání jsou podle informací na stránkách společnosti součástí vybraných základních škol v ČR. V Olomouckém kraji jsou také ve školách v Olomouci a Hranicích. Žáci se v nich už od první třídy učí angličtinu, systematicky rozvíjejí své logické myšlení, zaměřují se na matematiku a informační technologie. Zakladatelem a ředitelem Světa vzdělání je Tomáš Blumenstein, bývalý předseda Mensy ČR.

Soukromá základní škola s názvem Sofie by měla vzniknout také v Šumperku, podle jejích zakladatelů by měla vycházet z přirozených výukových metod a vstřícnosti k dětem i rodičům. Na přípravě otevření této školy pracovali její tvůrci tři roky, žádost o zapsání školy již schválilo město i Rada Olomouckého kraje, ministerstvo školství podle posledních informací zřizovatelů však školu stále nezapsalo do školského rejstříku. „Od února žijeme v nejistotě, nicméně vzdávat se nám není vlastní. Děti máme zatím zapsané jinde a věříme, že se brzy stanou oficiálně žáky Sofie. Pokud úředního šimla do září nezkrotíme, staneme se na rok školou komunitní, nicméně bez opomenutí významných požadavků na kvalitní vzdělávání,“ uvedla na sociální síti zakladatelka školy Zuzana Stonová.

Reklama

Doporučované