Hlavní obsah

Ve Šternberku budou mít sraz desítky příznivců jízdy na lehokole

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Několik desítek příznivců lehokol z Česka a zahraničí přijede na začátku srpna na třídenní setkání do kempu ve Šternberku na Olomoucku. Peloton cyklistů poté vyrazí na zajímavá místa v okolí.

Článek

Připravena je i večerní jízda lehokol ulicemi Šternberka. ČTK to řekla mluvčí šternberské radnice Irena Černocká. Na lehokole v Česku jezdí stovky fanoušků. Sportování v sedačce umístěné mezi dvěma koly je mnohem pohodlnější než na klasickém bicyklu.

Pořadatelé šternberského srazu lehokol předpokládají příjezd až 100 účastníků z několika evropských zemí, kteří budou mít od od čtvrtka 4. srpna do soboty 6. srpna zázemí v autokempu v Dolním Žlebu. „Odtud bude peloton startovat a vydá se po cyklostezce Hvězdná do Olomouce. V pátek 5. srpna příznivci lehokol pojedou do Loštic a v sobotu na Svatý Kopeček u Olomouce,“ uvedla Černocká.

V pátek 5. srpna večer vyrazí lehocyklisté do šternberských ulic. „Účastníci večerní jízdy si na svá kola umístí blikačky, houkačky a nejrůznější osvětlení a takto projedou centrem města. Jízdu zakončí na nádvoří Šternberského kláštera,“ podotkla Černocká.

Historie lehokol sahá do počátku minulého století, kdy se vyvíjela souběžně s běžným jízdním kolem. Mezinárodní cyklistická federace se ale tehdy usnesla, že lehokola nesmí na závody. Lehokola od té doby přestala být pro firmy zajímavá, protože se nemohla nijak prezentovat. Malá obroda lehokol začala kolem roku 1980, kdy se na kola začaly masivně montovat převody a bylo k dispozici více nových součástek. Na výrobu lehokol se v Evropě nyní specializuje několik firem.

Reklama

Doporučované