Hlavní obsah

Vlastivědné muzeum v Olomouci otevřelo velký výstavní projekt Dětský svět

Foto: Getty Images

Olomouc (ilustrační foto).

Reklama

Vlastivědné muzeum v Olomouci dnes otevřelo stěžejní výstavu letošního roku s názvem Dětský svět, která návštěvníky provede životem dítěte v posledních 200 letech a jeho změnami.

Článek

K vidění je v největším výstavním sále svaté Kláry, přístupná bude do srpna příštího roku, informoval ČTK mluvčí muzea Antonín Valenta. Na přípravě projektu se prostřednictvím výzvy muzea podílela veřejnost, přispěla materiálem na výstavbu dětských bunkrů.

Výstava návštěvníkům nabídne pohled na to, jak se dětství se všemi jeho aspekty proměňuje, uvedl ředitel muzea Jakub Ráliš. „Chybět nebudou dobové věci, spousta hraček, ale také interaktivní prvky, jako je skluzavka nebo dokonce speciální počítačová hra. Dětem chceme ukázat, jak se doba změnila, a jejich rodiče možná i se špetkou nostalgie vrátit do ještě bezstarostných let,“ dodal ředitel.

Výstava je tematicky rozdělená do jednotlivých období v životě dítěte. Návštěvníky provede také dobou těhotenství a péčí o malé dítě. Uvidí kolébky, postýlky, oblečení, kojenecké lahve i umělou výživu. Další část se věnuje školským zařízením všech typů - opatrovnám a jeslím, mateřinkám, základním školám i středním či odborným školám. „Návštěvníci se také dozvědí, odkdy děti začaly mít vlastní pokoj, a opomenuta nebude ani dětská móda. V neposlední řadě výstava upozorní i na to, že se změnil způsob trávení volného času,“ doplnil mluvčí muzea.

Velkou část výstavy tvoří hračky. Nejstarší pocházejí z 19. století, další z prvních dekád následujícího století a designové kousky jsou ze 60. let 20. století. K vidění je i staré dětské kolo z přelomu 19. a 20. století, sáňky, brusle, lyže ze 30. let minulého století nebo například pionýrský kroj.

Exponáty z výstavy pocházejí ze sbírek Vlastivědného muzea v Olomouci, ale také z řady dalších muzeí a galerií z celé republiky. Podílela se na ní rovněž veřejnost, a to kvůli výzvě muzea ohledně stavby dětského pokojíčku i s jeho bunkrem, který má gigantické rozměry. Dospělý návštěvník do něj může vejít a zažít znovu pocit dítěte, který si jej postavil, řekl již dříve ČTK architekt výstavy Jan Tomšů.

Dětský svět je poslední letošní výstavou olomouckého Vlastivědného muzea. Letos návštěvníkům nabídlo například průřez celoživotní prací fotografa Jana Saudka, multimediální výstavu Kriticky ohrožené jevy našich nářečí či multimediální výstavu World Wild Wald, kde si mohli lidé užít v sále sv. Kláry jedinečnou atmosféru lesa včetně jeho zvuků.

Reklama

Doporučované