Hlavní obsah

Zeleň Přerova doplní 173 nových stromů a 643 keřů, Michalov ozdobí nové růže

Foto: Shutterstock.com

Změn se dočká i historický park Michalov, ve kterém odborníci nedávno vysázeli na 710 růží od německých šlechtitelů.

Reklama

Zeleň v ulicích v Přerova doplní v nadcházejících dnech 173 nových stromů a 643 keřů. Zahradníci je sázejí na území města a místních částí jako náhradu po pokácených stromech.

Článek

Nákup dřevin přijde město na 535 000 korun, informovala ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová. Změn se dočká i historický park Michalov, ve kterém odborníci nedávno vysázeli na 710 růží od německých šlechtitelů. Zhruba dvě desítky stromů nyní v parku prořezávají odborníci, práce potrvají do poloviny prosince.

Stromy a keře sázejí zahradníci na území Přerova v těchto dnech. „Pokud to uložení inženýrských sítí dovolí, tak jsou náhradní výsadby navrhovány a vysazovány převážně v místech, kde se muselo kácet,“ uvedl náměstek přerovského primátora Miloslav Dohnal (ODS).

Do země jde 174 stromů, jako jsou lípy, javory, platany, muchovníky, ambroně, jírovce či švestky, a 643 keřů. „Druhy jako platan, javor červený či ambroň byly navrženy k výsadbě, s ohledem na zvýšení druhové rozmanitosti a měnící se klimatické podmínky, v intravilánu města. Například ambroň není příliš náročná na pěstební podmínky a je to poměrně malý strom, který odolává městskému prostředí a na podzim se jeho listy krásně zbarví do červena. Naopak v extravilánu se snažíme vracet původní a ovocné druhy dřevin, jako příklad mohu uvést výsadbu švestek v Kočířích,“ řekl Dohnal.

Kromě nových stromů a keřů budou moci na jaře příštího roku obdivovat lidé i několik set nových růží v Michalově, nahradily původní druhy, které byly v této části parku už dvě desítky let a byly přestárlé. „Nové růže jsou čerstvě vysazeny v blízkosti kovové konstrukce altánu, na níž budou následně navedeny. Druhá část kruhu je rozdělena na osm pravidelných trojúhelníkových výsečí, které budou osázeny polyantkami v různé barevné variaci,“ uvedl Petr Školoud z odboru majetku města.

V historickém parku Michalov je 1580 dřevin. Odborníci nyní asi dvě desítky z nich prořezávají. Týká se to stromů především na pobytové louce, v blízkosti dětských hřišť a komunikací. Město v této souvislosti upozorňuje návštěvníky parku na to, aby po dobu prací, které mají trvat do půlky prosince, byli zvýšeně opatrní.

Reklama

Doporučované