Hlavní obsah

ČEZ chce za půl miliardy posílit síť v oblasti Králík na Orlickoústecku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost ČEZ Distribuce připravuje výstavbu nových vedení vysokého napětí, transformovny a dalších navazujících energetických zařízení v oblasti Králík, které se v posledních letech staly významným turistickým regionem.

Článek

Rozvíjejí se zde lyžařské areály a přibývají hotely a penziony, s tím je spojen i vyšší odběr elektřiny a zájem o nová připojení. Stavby na sebe budou postupně navazovat a skončí v roce 2027, uvedla mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Lapáčková Beránková.

Celkové investice dosáhnou více než 500 milionů korun. Během několika let má být postaveno několik vedení vysokého napětí, která propojí Jablonné nad Orlicí – Čenkovice – Mlýnický Dvůr nebo Orličky - Suchý vrch – Boříkovice. Pro zajištění vyšší spolehlivosti dodávek v oblastech Dolní Morava, Lipka a Heřmanic společnost připravuje výstavbu vedení propojujícího tyto koncové části distribuční soustavy a počítá se zdvojením vedení vysokého napětí Králíky – Dolní Morava. S ním bude souviset výstavba nové transformovny 110/22 kV Králíky a přívodního vedení velmi vysokého napětí Horní Heřmanice – Králíky.

„V této chvíli se především projektuje trasa nového vedení 110kV k transformovně 110/22 kV Králíky a zároveň probíhá příprava podkladů pro výběrové řízení na projektové práce a výstavbu samotné transformovny. Zahájení staveb se předpokládá v roce 2025 a je podmíněno úspěšným majetkoprávním projednáním především trasy vedení 110 kV,“ uvedla Lapáčková Beránková.

ČEZ Distribuce v prosinci loňského roku instalovala uvnitř oploceného areálu spínací stanice Králíky kompenzační zařízení umístěné v kontejnerech. Jeho úkolem je stabilizovat napětí v rekreační oblasti Dolní Moravy. Především v době, kdy lyžařské areály zasněžují, se zvyšuje odběr elektrické energie ze sítě a napětí kolísá.

Reklama

Doporučované