Hlavní obsah

Chrudim bude hledat jiné místo pro kompostárnu než u rodinných domů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Kompostárna v průmyslové zóně Západ v Chrudimi nebude, město tam postaví jen separační dvůr.

Článek

Lidé v Markovicích, které jsou kousek od plánovaného dvora, zařízení na zpracování zeleného odpadu kvůli obavám ze zápachu nechtěli. A stavba v blízkosti rodinných domů by byla nákladnější. Novinářům to dnes řekl místostarosta Aleš Nunvář (Piráti).

„Kompostárna vycházela velmi nákladně, a to i provozně. Aby to nevyznělo, že jsme jenom podlehli tlaku občanů Markovic. Kvůli tomu, že by byly rodinné domy tak blízko, musela by tam vzniknout velká klimatizovaná a odfiltrovaná hala,“ řekl Nunvář.

Město začne projektovat sběrný dvůr v průmyslové zóně a pro kompostárnu bude hledat místo jinde. „Kompostárnu do budoucna určitě potřebujeme, jenom hledejme jiné, vhodnější místo, které nebude tak blízko bytové zástavbě a může být výrazně levnější,“ řekl Nunvář.

Radnice má už kladné povolení vlivu na životní prostředí, může tedy pokračovat v přípravě projektu. Nejsou to první změny, které udělala. Už dřív vyškrtla z návrhu separační linku na plasty a papír. Kolem celého areálu je navržený zelený pás stromů, má přispět k oddělení separačního dvora od okolí, především od Markovic.

Reklama

Doporučované