Hlavní obsah

Děti narozené na Nový rok dostávají v Pardubickém kraji dárky od samospráv

Foto: JYPSphoto, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Tradici obdarování dětí, které se narodí na Nový rok, případně v dalších lednových dnech, neporuší samosprávy v Pardubickém kraji ani příští rok. Prvním novorozeňatům a jejich rodičům dají peněžní dary i hmotné upomínky.

Článek

Pardubický kraj dává peněžní dary po mnoho let. I příští rok od hejtmanství obdrží rodiny první narozené dívky a prvního narozeného chlapce 10.000 korun. „Součástí setkání a předání finančních prostředků je také drobný dárek pro samotné miminko,“ dodal mluvčí kraje Dominik Barták.

Ve Svitavách dávají prvnímu dítěti, respektive rodině šek na nákup zboží do dm drogerie, tentokrát to bude v hodnotě 2000 korun. Na počátku letoška to bylo 1000 korun. Starosta šek předává spolu s květinou rodině na společném setkání, uvedla mluvčí radnice Kateřina Kotasová.

Chrudim věnuje rodině pamětní list a 5000 korun. Pardubice dávají miminkům narozeným 1. ledna zlatý přívěsek s kozorohem, první novorozeně navíc dostane zlatý řetízek. Vedení radnice ale rodičku neplánuje navštívit v nemocnici, důvodem je epidemie koronaviru. „Příležitostně navštíví primátor rodinu doma,“ řekla ČTK Nataša Hradní z tiskového úseku radnice.

Radnice dary podmiňují trvalým pobytem matky ve městě. Někdy se tak stává, že obdarované dítě se nenarodí v okresní nemocnici hned 1. ledna, ale třeba následující den.

Reklama

Doporučované