Hlavní obsah

Domov pro seniory v Pardubicích má certifikát na paliativní péči

Ilustrační foto.

Reklama

Domov pro seniory U Kostelíčka získal v závěru roku certifikát pracoviště, které je proškolené v paliativní péči. Na obor orientovaný na pacienty trpící nevyléčitelnou chorobou se zaměřil v posledních dvou letech cíleně.

Článek

Zařízení pečuje o seniory a pacienty s Alzheimerovou nemocí a jinými typy demencí. Certifikát platí tři roky. „Problematika paliativní péče je naší službě velmi blízká, proto je pro nás toto téma nadmíru důležité. Ročně u nás umírají desítky lidí a zajistit jim důstojné odcházení ze života a přitom připravit zaměstnance na to, že i odcházení je součástí jejich práce, a musejí se s touto skutečností umět vyrovnat, není vůbec jednoduché,“ řekl vedoucí domova Lukáš Holeček.

Zaměstnanci během jednoho až dvou let získali základní vhled do problematiky paliativní péče v sociálních službách, naučili se i získané odborné informace používat ve své práci, řekl Holeček.

„Vědomosti, které si z kurzů zaměstnanci pečující o umírající odnesli, pomáhají nejen jejich klientům na konci života, ale také jim samým, jak tuto situaci, která je bohužel součástí života, lépe zvládnout,“ řekl náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

Domov je součástí příspěvkové organizace Sociální služby města Pardubic, má kapacitu 297 lůžek, z toho domov pro seniory jich má 106 a domov se zvláštním režimem 197.

Město Pardubice se kvůli demografickému vývoji chystá postavit nový domov pro seniory, zatím uvažuje, že výstavba začne na přelomu let 2023 a 2024. Stavba nového zařízení je podle vedení radnice je nutná, starších lidí, kteří budou potřebovat celodenní péči, bude přibývat. Zařízení by mohlo vzniknout v areálu ve Štrossově ulici.

Reklama

Doporučované