Hlavní obsah

Kapacita sociálních služeb pro seniory v rodinách v Pardubickém kraji roste

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Kapacita sociálních služeb pro seniory v domácím prostředí se v Pardubickém kraji postupně zvyšuje. V letech 2018 až 2021 narostl rozsah pečovatelské služby ze 185 000 hodin přímé péče na 224 235 hodin ročně, tedy zhruba o pětinu.

Článek

U osobní asistence, kde polovinu klientů tvoří právě senioři a která není časově omezena, se rozsah péče zvýšil o 13 procent z 202 800 hodin v roce 2018 na 229 250 hodin v roce 2021. V tiskové zprávě to uvedla Zuzana Nováková z kanceláře hejtmana.

Pardubický kraj se dlouhodobě snaží podporovat život seniorů v přirozeném prostředí. V posledních letech se také zvyšuje podíl služeb, které zajišťují péči ve večerních hodinách, o víkendech a svátcích. Zpravidla ve spolupráci s domácí ošetřovatelskou službou, případně službami domácí hospicové péče jsou sociální organizace schopny pečovat i o lidi s vysokou mírou závislosti na pomoci okolí. V budoucnu bude kraj podporovat i ostatní služby, aby zajistily potřebný rozsah péče v domácím prostředí klientů a aby se dál zvyšovala kapacita terénních služeb.

Pečovatelská služba i osobní asistence zpravidla doplňují péči rodiny. Pokud ale její členové potřebují čas na vyřizování vlastních záležitostí nebo na oddych od náročné činnosti, je nutné zajistit dostupnost odlehčovacích služeb. Mezi lety 2016 až 2018 vzrostla kapacita odlehčovacích služeb z 57 na 89 lůžek. V roce 2021 již činila 105 lůžek a v následujících letech se bude dál rozvíjet.

Mnozí senioři ale vyžadují péči, kterou i přes snahu rodiny a komunitních služeb musejí zajistit pobytové služby domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem, které poskytující péči zejména lidem s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demence. Celková kapacita domovů je 3 323 lůžek, z toho 2 427 lůžek je zařazeno v síti sociálních služeb. Nejnižší dostupnost je v území Žamberecka, Holicka, Svitavska a Pardubicka, v těchto lokalitách bude hejtmanství rozvoj kapacit podporovat přednostně.

Reklama

Doporučované