Hlavní obsah

Když budou mít spoje MHD v Pardubicích zpoždění, semafory je pustí přednostně

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Na křižovatkách řízených semafory v Pardubicích bude mít brzy městská hromadná doprava přednost před auty. Město dokončuje projekt inteligentního řízení dopravy.

Článek

Když budou mít autobusy nebo trolejbusy zpoždění, nebudou se zdržovat na červené a semafor jim pustí zelenou. „Odteď můžeme konečně pracovat s dynamickým řízením dopravy. Nyní máme před sebou poslední fázi tohoto projektu, a to instalaci modemů, díky čemuž bude možné na křižovatkách zavést preferenci vozů MHD v případě, že budou mít jednotlivé linky zpoždění,“ řekl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

Podle náměstka by se tak veřejná doprava mohla stát atraktivnější než jízda osobním vozem. Motoristé v dopravních špičkách tráví hodně času v kolonách. Semafory také pustí přednostně sanitky, policii nebo hasiče.

Centrum nového systému je na dispečinku dopravního podniku zprovozněného na konci loňského roku. Systém monitoruje velké křižovatky, místa s častým výskytem kolon nebo dopravních nehod. Dispečeři mají v reálném čase přehled o dopravě ve městě. Systém je v mnohém automatický, dispečeři ho ale mohou řídit v krizové situaci i sami.

„Příprava a realizace projektu byla opravdu náročná, jsem rád, že se podařilo inteligentní řízení dopravy dotáhnout až do této fáze, kdy jsme jen krok od jeho kompletního dokončení, a že se nám podařilo získat podporu ze strany státu, což svědčí o smysluplnosti, kvalitě a přínosu celého projektu,“ uvedl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

V Pardubicích jsou také digitální tabule s informacemi o obsazenosti parkovacích míst, čidla rozpoznají, zda jsou parkovací stání volná. Modernější jsou parkovací automaty. Systém stál kolem 50 milionů korun, až 85 procent zaplatí město z dotace EU.

Reklama

Doporučované