Hlavní obsah

Lanškroun připravuje biotopové koupaliště, má hotovou studii

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Lanškroun chce u Dlouhého rybníka postavit koupací biotop. Má hotovou studii. Biotopové koupaliště by mělo být na pláži a zčásti zasahovat do rybníka. Vodu v biotopech čistí rostliny, běžná koupaliště používají chemické přípravky.

Článek

„Lanškroun si nové koupaliště s čistou vodou zaslouží. Chtěli bychom také citlivě navázat na historii této lokality, a pokud vše bude probíhat podle našich představ, mohli bychom na přelomu příštího roku začít s realizací,“ řekl místostarosta Miloš Smola (ČSSD).

Studie odhaduje cenu zhruba na 60 milionů korun. V Hlinsku stál biotop 40 milionů korun. Náklady na provoz koupaliště by měly být nižší než u běžného koupaliště s chlorovanou vodou.

„Důraz byl kladen na zachování oblíbených komunikačních tras, minimalizaci zmenšování pláže a zachování upraveného nábřeží,“ dodal městský architekt Oldřich Bittner.

Rekreační oblast Dlouhého rybníka zatím nabízí přírodní koupání. Do rybníka vede molo. V areálu chce město vybudovat dětské brouzdaliště s potůčkem, koupací biotopový bazén se dvěma moly a samostatným tobogánem s dopadištěm. K tomu vybuduje oplocení, komunikace, sprchy, toalety a technické zázemí.

Studie počítá se zapojením současné restaurace, která by měla být doplněná o terasu s výhledem na rybník. Minigolf a prostor pro další rekreační aktivity zůstanou zachované. Celková plocha areálu má mít zhruba 2,8 hektaru. Biotopové koupaliště by mělo být velké téměř 2400 metrů čtverečních.

Biotopové koupaliště v kraji má od loňska Hlinsko na Chrudimsku, které přestavělo staré koupaliště z roku 1959, od 80. let bylo zavřené.

Reklama

Související témata:

Doporučované