Hlavní obsah

Litomyšl od letošního roku zvýšila ceny některých poplatků a služeb

Foto: seznam zprávy, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Litomyšli bude od letoška dražší vstupné do městských sportovišť nebo svoz odpadu. Za nárůstem stojí zvýšené náklady, zejména ceny poplatků za odstranění odpadu, růst mezd a cen pohonných hmot a energií.

Článek

„Ceny energií jsme vysoutěžili násobně vyšší, takže to se samozřejmě musí projevit do konkrétních aktivit. Bohužel musíme upravit třeba ceny na sportovištích,“ řekl místostarosta Radomil Kašpar (KDU-ČSL).

Od ledna je například dražší vstup do haly Jiskra, připlatí si také návštěvníci zimního stadionu. Dospělí po zdražení za bruslení zaplatí 50 korun, děti do 15 let 30 korun, což je až o desetikorunu více než v minulých letech. I nadále platí zlevněné vstupné pro školy ve výši 20 korun na dítě.

Vyšší budou i ceny v krytém bazénu. Dospělí nyní za pobyt v délce 90 minut zaplatí 120 korun namísto původních 90 korun. Děti od jednoho do tří let mohou stále do bazénu zdarma, u ostatních kategorií se vstup zdražuje o 15 až 20 korun. Nárůst cen se dotkne i nově zakoupených permanentek, u opakovaného vstupného si zájemci připlatí 200 korun, kreditové permanentky zdraží o 15 korun. Se zvýšeným vstupným do bazénu musí počítat i sportovní oddíly, školy a organizace, které si pronajímají bazény. Radnice ale slibuje, že je připravena jim zvýšit dotace na sportování dětí a mládeže.

Od ledna se rovněž o 60 korun zvýšil poplatek za svoz odpadu, domácnosti zaplatí 804 korun za osobu ročně.

Cena vodného a stočného zůstává stejně jako vloni ve výši 66,83 korun s DPH za metr krychlový. „Myslím ale, že do budoucna nás to stejně doběhne a úprava ceny vody přijde na pořad dne. V jiných městech se běžně platí kolem 100 korun za metr krychlový,“ dodal Kašpar.

Reklama

Doporučované