Hlavní obsah

Litomyšl připravuje několik projektů na opravy budov sloužících kulturním účelům

Foto: Jan Lipold

Ilustrační foto.

Reklama

Rekonstrukci potřebuje knihovna, městská galerie v domě U Rytířů i rodný byt Bedřicha Smetany. Podmínkou však bude, aby město na úpravy získalo dotace.

Článek

„O knihovně dlouhodobě víme, že je v nevyhovujících prostorách. Máme dvě studie, jedna počítala s tím, že by se přesunula do budovy v Ropkově ulici. Nyní pracujeme s novou verzí, že by zůstala na staré radnici, ale předělala by se,“ uvedl místostarosta Radomil Kašpar (KDU-ČSL). Podle odhadu by přestavba knihovny stála asi 50 milionů korun.

Projekt na přestavbu a modernizaci zadního traktu galerie má radnice hotový už několik let, se žádostí u norských fondů neuspěla. Náklady by podle dřívějších propočtů dosáhly zhruba 40 milionů korun, ceny by ale bylo nutné aktualizovat.

Radnice by také chtěla upravit rodný byt Bedřicha Smetany v přízemních prostorách bývalého zámeckého pivovaru, který je nyní pobočkou Regionálního muzea v Litomyšli. Prvotní návrh již existuje, náklady Kašpar odhaduje na 15 až 20 milionů korun. V roce 2024 uplyne 200 let od skladatelova narození. Město spolu s Českou filharmonií a ministerstvem kultury plánuje velké oslavy výročí.

Reklama

Doporučované