Hlavní obsah

Město Jevíčko letos dokončí přestavbu kina na kulturní centrum

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Jevíčko letos dokončí přestavbu bývalého kina Astra na kulturní a společenské centrum. Náklady by měly být 37 milionů korun, tedy o několik milionů vyšší, než počítal projekt. Dalších několik milionů bude stát vybavení interiérů.

Článek

„Ve finále jsme měli tři výběrová řízení, z důvodů neúplných podkladů v nabídkách jsme je rušili. Na základě posledního výběrového řízení nás rekonstrukce vyjde na 37 milionů korun. Navýšení ceny je v reálné dimenzi, měli jsme štěstí, že jsme smlouvu podepsali v první polovině roku 2021, kdy se ještě neprojevily vyšší ceny materiálu,“ řekl starosta Dušan Pávek (Naše Jevíčko).

Budova pochází z první republiky, v druhé polovině minulého století vznikla přístavba, aby se v ní daly promítat filmy. Město chce teď budovu využívat i pro další aktivity. Bude v ní multifunkční sál, kde bude možné nadále promítat, ale také pořádat kulturní a společenské akce. Stavební firma postaví nové toalety, šatny i bufet.

Stavební práce podle starosty postupují od druhé půlky loňského roku bez větších komplikací, náklady se nenavyšují. Občas jsou výpadky stavebního materiálu a také se zjistilo, že přístavba není izolovaná od spodní vody, byť to projektant předpokládal, uvedl starosta.

„Musí proběhnout důkladná izolace ve všech částech budovy, což bude stát něco navíc. Na druhou stranu jsme našli jiné úspory, pohybujeme se v mezích vysoutěžené ceny,“ řekl Pávek.

Na přestavbu na kulturní centrum město žádalo dvakrát ministerstvo pro místní rozvoj o dotace, ale neuspělo. Vzalo si proto 30 milionů korun úvěr. Stavební část projektu skončí ke konci roku, pak město musí ještě vybavit interiéry nábytkem. Vyhlásilo proto veřejnou sbírku, veřejnost i firmy mohou radnici přispět.

„Založili jsme transparentní účet. Věřím, že se nám prostřednictvím sbírky podaří získat statisíce korun. Odhadujeme, že vybavení kulturního centra nás vyjde na dva až čtyři miliony korun. Na začátku roku 2023 už by centrum mohlo uspořádat první akci,“ řekl Pávek.

Reklama

Související témata:

Doporučované