Hlavní obsah

Městské lesy Chrudim vloni osázely stromky více ploch, než jich bylo vykáceno

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Městské lesy Chrudim vloni osázely stromky více ploch, než jich bylo vykáceno. Vytěžily stromy na čtyřech hektarech ploch, nové sazenice jsou na šesti hektarech. V předchozích letech ale byla těžba mnohem vyšší než výsadby.

Článek

Podle odhadu vznikne vlastníkům lesů za pět až deset let velký problém, protože velká část vzrostlých stromů bude vytěžena a nové ještě nedorostou. Navíc o novou výsadbu se ještě bude nutné nákladně starat. „Nebude 20 až 25 let co těžit, což může být pro některé vlastníky neřešitelná situace,“ uvedl jednatel městské firmy Zdeněk Odvárka.

V městských lesích se kůrovcová kalamita minulý rok zbrzdila až zastavila. Stále však zbývá vytěžit část stromů, které hmyzu a suchu podlehly. Úplnou obnovu lesů odhaduje Odvárka až na 20 let. „Připravuje se i přirozená obnova, některé plochy se budou zalesňovat přípravnými dřevinami. Jdeme tomu naproti tím, že holiny naoráváme pluhem, aby do půdy napadala aspoň nějaká přirozená obnova a nebylo to zarostlé ostružiním a maliním,“ řekl. Míní také, že nemá smysl osázet všechno hned, protože by vznikl stejnověký les.

Vloni se městským lesům podařilo dosáhnout lepších výkupních cen za dřevo než v době vrcholící kůrovcové kalamity. Vrací se na úroveň před zhruba pěti lety. Výsadby jsou ale stále dražší, výrazně se zvýšily ceny sazenic a hlavně lesnických prací, které vzrostly až dvojnásobně. „Budeme rádi, když s příspěvkem státu budeme na nule,“ uvedl Odvárka.

Celková rozloha městských lesů dosahuje asi 455 hektarů. V roce 2004 byla část této plochy převedena do kategorie takzvaných lesů zvláštního určení - lesy příměstské se zvýšenou rekreační funkcí. Organizace se stará i o lesy několika jiných obcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované