Hlavní obsah

Muzeum v přírodě Vysočina získá budovu bývalého finančního úřadu Hlinsko

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Muzeum v přírodě Vysočina, které spravuje skanzeny na Veselém Kopci a Betlém v Hlinsku, získá pro uložení sbírek budovu bývalého finančního úřadu v Hlinsku.

Článek

Vypůjčený objekt již zčásti využívá, pro výsledný depozitář se ale bude muset upravit, řekla ČTK ředitelka muzea Magda Křivanová.

„Neodpovídá úplně požadavkům na vybavení depozitáře. Musí být dodrženo zatemnění, udržování teplot a vlhkosti. I tak nám to ale už nyní pomáhá, máme tam uložené třeba archivy nebo velké stroje, které jsme dřív neměli kam dát,“ uvedla Křivanová.

Sbírky budou v depozitáři rozděleny po jednotlivých fondech. Bude v něm umístěn také archiv, digitální pracoviště pro pořizování fotografií sbírkových předmětů, technické zázemí a velká zasedací místnost. Objekt poskytne také zázemí pro výtvarnice, které chystají veškeré programy, výstavy a propagační materiály muzea. Bude obsahovat i konzervátorskou dílnu, díky tomu se uvolní jeden objekt ve skanzenu Betlém v Hlinsku.

„V současnosti probíhá převod na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, pak bude následovat převod na Muzeum v přírodě. Tak jednáme o poskytnutí finančních prostředků na projektovou dokumentaci,“ uvedla Křivanová. Podle dříve zpracované studie by přestavba měla stát asi 40 milionů korun, současné zvýšení cen stavebních prací a materiálů ale stavbu zřejmě prodraží. Rekonstrukce by zřejmě trvala dva roky.

Loni Veselý Kopec a menší skanzen Betlém v městské památkové rezervaci v Hlinsku navštívilo 51 000 lidí, předloni to bylo zhruba 36 000 lidí. Kvůli protiepidemickým omezením to bylo výrazně méně než v předchozích letech. V posledním předcovidovém roce 2019 návštěvnost dosáhla 93 000 lidí.

Reklama

Doporučované