Hlavní obsah

Na střechách škol v Pardubickém kraji budou fotovoltaické panely

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubický kraj chystá výstavbu fotovoltaických elektráren ve zdravotnických a školských areálech. Počítá s osazením panelů na střechy budov. Půjde o investici za necelých 16 milionů korun, uvedlo hejtmanství v tiskové zprávě.

Článek

„Od výstavby elektráren si slibujeme zvýšení energetické bezpečnosti a především soběstačnost jednotlivých zařízení,“ řekl krajský radní Ladislav Valtr.

Kraj zatím vybral LDN Rybitví, Vysokomýtskou nemocnici, Střední školu automobilní Holice a Speciální základní, mateřskou a praktickou školu Ústí nad Orlicí. Náklady na vybudování elektráren u zdravotnických zařízení budou lehce přes čtyři miliony. Elektrárny na střechách škol vyjdou na 11,5 milionu korun. Z části pomohou kraji dotace, budou do 30 procent.

„Realizace elektráren se pozitivně promítne do snížení ročních nákladů spojených s provozem objektů. Návratnost investice při průměrném slunečním svitu a započítání inflace se pohybuje v rozmezí osmi až deseti let,“ řekl radní Valtr.

Postupně by mohlo být budov s fotovoltaickými panely víc, má 26 zpracovaných studií. Sluneční elektrárny má například už Chrudim. Letos nechala panely namontovat na tribuně letního atletického stadionu. V předchozích letech se fotovoltaické panely objevily na budově městského úřadu v Pardubické ulici a na objektu Technických služeb. Další menší zdroj je na střeše radnice na Resselově náměstí.

Reklama

Doporučované