Hlavní obsah

Nejdelší visutý most na světě v Dolní Moravě přešlo za měsíc 45 000 lidí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Za první měsíc od otevření přešlo po nejdelším visutém mostě pro pěší na světě Sky Bridge 721 v Dolní Moravě 45 000 lidí. Návštěvnost tak překonala očekávání investora.

Článek

Díky masivní propagaci včetně státní agentury CzechTourism atrakce láká turisty z celého světa, řekl ČTK marketingový manažer skicentra Sněžník v Dolní Moravě Tomáš Drápal.

„Kromě češtiny a polštiny, která tady před covidovou dobou byla naprosto normální, se nyní přidala holandština, němčina, angličtina Jsou tu auta z Nizozemska, Belgie, Francie Velké Británie, je tady také hodně Japonců Má to skutečně světový přesah,“ uvedl Drápal. Podle něj turisté, kteří v Česku navštěvují nejznámější památky v Praze či Kutné Hoře, neváhají udělat si krátký výlet i do Dolní Moravy.

Most se otevřel 13. května. Ve výšce 95 metrů překonává údolí Mlýnského potoka z horského hřebene Slamník na hřeben Chlum. S délkou 721 metrů překonává dosud nejdelší visutou pěší lávku, která je v Portugalsku nedaleko města Arouca na sever od Lisabonu. Tamní most měří 516 metrů a přemosťuje 175 metrů hluboké údolí řeky Paiva, otevřen byla loni v dubnu. Lávka je v parku Arouca, který je na seznamu geologických parků UNESCO.

Podle Drápala má Sky Bridge rovněž synergický efekt na další turistické atraktivity v oblasti. Zvyšuje se zájem o vyhlídkovou věž Stezka v oblacích v areálu střediska, kterou v minulosti navštívilo i 300 000 lidí ročně, turisté míří ke klášteru na Hoře Matky Boží u blízkých Králík nebo do objektů Muzea československého opevnění v králické pevnostní oblasti.

Nová atrakce zatím nezpůsobila v turistickém centru větší komplikace. Podle Drápala je připraven dostatek parkovacích míst, zahlcení brání i nutnost koupit si vstupenku předem na vymezené časové intervaly. Lidé tak nemusí na vstup na most čekat.

V Portugalsku se za procházku po lávce se platí mýtné 12 eur (necelých 300 korun). Místní mají snížený poplatek na pět eur (asi 122 korun). V Dolní Moravě stojí vstupné pro dospělého 390 korun na místě či 350 korun při koupi na e-shopu. Děti od tří do 15 let platí 270 korun, respektive 245 korun.

Reklama

Doporučované