Hlavní obsah

Některé památky v Pardubickém kraji připravují pro návštěvníky adventní programy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Turisty budou čekat svátečně vyzdobené interiéry, hudební a divadelní představení, tvořivé dílny nebo ochutnávky vánočních pokrmů. Někde si budou moci pořídit i tradiční vánoční dárky.

Článek

Během všech adventních víkendů se na hradě Svojanov na Svitavsku uskuteční speciální prohlídky, během nichž budou průvodci vyprávět o tradicích a provedou návštěvníky svátečně vyzdobenými místnostmi. S představením Legenda o Hvězdě přijede 3. prosince se svým divadlem Eva Hrušková a Zdeněk Rohlíček. Na třetí adventní víkend 10. a 11. prosince je nachystaná vánoční hostina v hradní kuchyni, představí sváteční jídla, která v dobách minulých nesměla chybět na žádném stole.

Nově zpřístupněné zámecké interiéry v přízemí zámku Slatiňany během prosincových dnů představí nejen osudy knížecí rodiny Auerspergů, ale také průběh svátečních dnů na konci roku v zámeckém prostředí. Prohlídka návštěvníky zavede do hostinských a společenských prostor a nahlédnout budou moci také do zámecké kuchyně. Zimní prohlídková trasa je otevřená vždy od čtvrtka do soboty a v adventním čase také o nedělích 4., 11. a 18. prosince a ve středu 21. prosince.

Jak se slavily Vánoce ve šlechtických kruzích, případně jestli aristokraté mysleli také na své sloužící, ukážou prohlídky vánočně vyzdobených interiérů zámku Litomyšl. Přístupné budou 10. a 11. prosince a 17. a 18. prosince.

Lidé se mohou vypravit také do obou skanzenů Muzea v přírodě Vysočina. „V sobotu 26. listopadu zahájíme v areálu na Veselém Kopci výstavu Vánoce na Veselém Kopci spojenou s bohatým doprovodným programem. Všichni, kteří k nám v období do 4. prosince zamíří, se seznámí s tím, jak vypadal Štědrý večer bez vánočního stromečku, co nesmělo chybět na štědrovečerním stole a na co se dříve děti nejvíce těšily. A prohlédnout si mohou všichni také tradiční pečivo a ozdoby, které se od konce 19. století věšely na vánoční stromeček,“ uvedla odborná pracovnice muzea Ilona Vojancová. Víkendy obohatí i hudební program, zdobení skleněných ozdob a závěrečný Vánoční jarmark. Od 7. prosince do 8. ledna ožijí atmosférou vánočních svátků i vyzdobené roubenky v památkové rezervaci Betlém v Hlinsku. Vystaveny budou i lidové betlémy, mezi nimi mechanický betlém Rudolfa Frinty. Po celou dobu budou mít návštěvníci možnost nakoupit si různé tradiční vánoční dárky.

V předvánočním duchu se ponesou i programy na pardubickém zámku. Na 26. listopadu připravilo Východočeské muzeum pro děti cestu zámeckým parkánem. Stezka nazvaná Šťastné a chundelaté! je provede po stanovištích, na kterých se dozví, jak tráví vánoční čas zvířáta. V sobotu 3. prosince se zámek zaplní vánočními pohádkami, dílnami pro dospělé i děti a stánky s prodejem vánočních dárků a dekorací. Řemeslníci předvedou drátování stromů života, pletení košíků a ošatek, pro děti bude připraveno malování na obličej, zdobení vánočních ozdob, výroba svícnů z jablíček, zdobení perníčků a další vánoční zvyklosti. Dětská vánoční výtvarná dílna je plánována i na sobotu 10. prosince.

Reklama

Doporučované