Hlavní obsah

Opravy bytů v Husově v Pardubicích kvůli rostoucím cenám podraží na dvojnásobek

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Opravy bytů v Husově ulici v Pardubicích budou stát zhruba dvojnásobek. Radnice očekávala náklady 14 milionů korun, kvůli stoupajícím cenám na stavebním trhu vzrostou asi na 30 milionů korun.

Článek

Byty by mohly být k dispozici od podzimu. Nastěhují se do nich váleční uprchlíci z Ukrajiny. „Sejde se kvůli tomu ve čtvrtek mimořádná rada, potom to bude schvalovat tentýž den zastupitelstvo. Bude kolem toho určitě diskuze, protože je to hodně peněz, ale nepředpokládám, že bychom to neschválili,“ řekl náměstek primátora Jan Mazuch (ODS).

Podle zastupitele Petra Klimpla (ODS) město určitě požádá stát o dotace. „Vláda řekla, že bude určitou část nákladů městům a obcím, které opraví byty pro Ukrajince, dotovat,“ uvedl Klimpl.

Město mělo s byty v Husově ulici jiné plány. Z tzv. vyloučené lokality se postupně odstěhovali nájemníci. Domy město chtělo nákladněji opravit a nabídnout tam různé typy bydlení. Měly tam být sociální a startovací byty, bydlení pro handicapované a pro zaměstnance městských firem, v podkroví pak luxusnější byty. Válka na Ukrajině situaci změnila. V domě je kolem 90 bytů, v některých už uprchlíci bydlí, je tam pro ně i komunitní centrum. Většina bytů je ale velmi špatném stavu, je potřeba je opravit, aby byly obyvatelné.

Reklama

Doporučované