Hlavní obsah

Pardubice pokračují v přípravách výstavby nového domova pro seniory

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nový domov pro seniory bude stát na pozemcích města ve Štrossově ulici, v současnosti se dokončují podklady pro soutěž na zpracování dokumentace pro územní rozhodnutí.

Článek

Studii objektu již radnice má. Původní odhad nákladů byl 546 milionů korun, po revizi je město stlačilo na 330 milionů korun. Počet lůžek se snížil z 150 na 114. Přesnější rozpočet určí projektová dokumentace, finální pak vzejde ze soutěže na dodavatele stavby, řekl ČTK náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).

„Rozhodli jsme se držet kvalitu návrhu, tedy řešení dispozic jednotlivých ubytovacích jednotek, počtu jednolůžkových a dvou lůžkových pokojů. Standard musí odpovídat modernímu zařízení 21 století pro pobytovou službu pro seniory,“ uvedl Rychtecký.

Domov pro seniory bude mít šest oddělení, na každém bude 11 převážně dvoulůžkových pokojů. Parkovací místa by měla být v suterénu. V přízemí bude kavárna, kadeřnictví a další provozy služeb, kolem zařízení vznikne zahrada se stromy. V domově bude centrální prádelna pro sociální služby, naopak tam nebude kuchyň, ale pouze výdejna jídla. Vařit bude blízký Domov pro seniory U Kostelíčka, který má větší stravovací kapacitu.

Na financování výstavby chtějí Pardubice využít kromě vlastního rozpočtu případnou spolupráci s investičními fondy nebo úvěr. Hledat chce i vhodné dotační tituly. O vlastní výstavbě rozhodne až nové zastupitelstvo po podzimních volbách. Příští rok zřejmě radnice vypíše soutěž na dodavatele, stavba by mohla začít v roce 2024, trvat bude 18 měsíců až dva roky.

Stavba nového zařízení je podle vedení radnice je nutná, starších lidí, kteří budou potřebovat celodenní péči, bude přibývat. Město pro budovu vybralo areál ve Štrossově ulici, který vlastní. Před zahájením stavby tam skončí provoz veterinární klinika, která je v nájmu. Přestěhovat by se měl i zvířecí útulek.

Reklama

Doporučované