Hlavní obsah

Pardubice připravují generální opravu dvou úseků třídy Míru

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Město Pardubice připravuje generální opravu dvou úseků třídy Míru. Hlavní obchodní třída v centru města je po šesti letech od nákladných oprav ve špatném stavu. Projekt magistrát připravuje na jaro příštího roku.

Článek

Třídu opravovala firma Syner, s níž se město stále soudí o doplatek skoro 14 milionů korun. Radnice odmítla zaplatit část ceny, protože podle ní firma některé práce neprovedla. „Poslední tři roky třídu Míru opakovaně opravujeme. Bohužel jsme se nedohodli s původním dodavatelem, běží tam rozsáhlý právní spor o reklamace a o provedení díla,“ řekl primátor Martin Charvát (ANO).

Město nyní opraví zónu samo. Chce rekonstruovat část u Sladkovského ulice a část u administrativní budovy Magnum, místa jsou nejvíc zatížená dopravou, MHD i osobními auty. Dlažba tam nedrží a vylamuje se.„Třída Míru byla projektovaná a měla být dodaná tak, aby zátěž vydržela,“ řekl Charvát. Což se podle něj nestalo. Radnice proto chce sanovat podloží, zjistit, zda je dostatečně stabilní. U budovy Magnum pak znovu položí dlažbu, aby se zachoval ráz obchodní třídy.

U Sladkovského ulice, která je kolmá k třídě Míru, dlažbu vyjme a nechá tam nejspíš položit beton, podobný je třeba v Tyršových sadech. Vyjmutou dlažbu si ponechá na další opravy. Náklady město odhaduje na 12,3 milionu korun. „Beton se nám zatím jeví jako nejideálnější. Beton se nepřehřívá jako asfaltové povrchy, má podobnou barvu jako dlažba. Očekáváme, že bude mít dostatečnou kvalitu. Promenáda v Tyršových sadech funguje,“ řekl Charvát.

Město opravilo třídu Míru za evropské dotace, rekonstrukce zhruba za 90 milionů korun skončila v roce 2015. Záhy se na žulové dlažbě objevily skvrny od jídla či motorových vozidel, které nejde vyčistit. Dlažba se pak začala i viklat.

Druhý spor se stavební firmou Syner město vede o bankovní záruku. Magistrát ji chtěl využít na opravu třídy Míru, soud předběžným opatřením čerpání záruky nepovolil. Soudní spor podle Charváta potrvá asi ještě dlouho, projednávání zdržela pandemie, uvedl.

Reklama

Související témata:

Doporučované