Hlavní obsah

Pardubice připravují opravu náměstí Republiky, uskuteční se do několika let

Foto: Getty Images

Pardubice.

Reklama

Projekt by se mohl uskutečnit za několik let. Jeho součástí je zavřený zchátralý podchod u Zelené brány, radnice musí rozhodnout, zda ho obnoví, nebo zasype. ČTK to řekl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

Článek

Na náměstí navazuje městská památková zóna, vstupním místem je Zelená brána. Město má zpracovanou koncepci. „Jedná se o vizuální scelení prostoru, odstranění rušivých fragmentů, jako je nevyužívaný trávník, nevyhovující mobiliář, parkování u paty kostela,“ řekl Aleš Reiský z odboru hlavního architekta.

Náměstí by mělo mít velkoformátovou dlažbu, podobné té na třídě Míru, a zvažuje se vysázení skupiny stromů. K tomu náleží i dopravní úpravy rušné ulice, která územím vede. „Je možná úprava přechodu, byl by širší a kapacitnější, dá se upravit vizuálně použitím podobného materiálu jako na třídě Míru a posílit interval na semaforech ve prospěch chodců,“ řekl Reiský.

Podle náměstka primátora by město také na silnici ve směru od Jahnovy třídy mohlo jeden pruh vyhradit pouze pro autobusy a cyklisty. „Denně tady projedou tisíce cyklistů, potřebují se dostat do centra, na třídu Míru. Posledních 100 metrů bychom je dali do společného pruhu s autobusy,“ řekl Kvaš.

U Zelené brány je od roku 2015 zavřený podchod, město zatím nerozhodlo, co s ním. Městští architekti by ho chtěli zrušit. Podle Reiského tam sice mohou být menší obchody, ale není tam přirozené osvětlení, a pro prostory tak nejsou vhodné z hlediska hygieny práce. V podchodu by třeba mohly být veřejné záchodky, dnes už bývají bez obsluhy.

„Nabízí se ho opravit a využít pro potřeby města nebo komerci. Nebo ho bez náhrady zasypat. Čtvrtou možností je ho zakonzervovat a čekat, jestli někoho nenapadne něco lepšího než nás,“ dodal Kvaš.

Podle Kvaše se do oprav podchodu nikomu moc nechce, protože by znamenaly uzavírku silnice. Konstrukce je narušená vlhkostí, dovnitř zatéká. Podchod lze opravit jedině svrchu. „Jinak statika je v pořádku, je to poctivá betonová stavba. Je potřeba opravit jenom izolace,“ řekl Kvaš.

Kvůli podchodu se město i soudilo, muselo dát výpověď z nájmu podnikateli Václavu Reindlovi, který tam provozoval restauraci Kra Kra. Měl smlouvu do října 2018 a požadoval náhradu za ušlý zisk. Podnikatel požadoval po městě zhruba 7,7 milionu korun, později částku o jeden milion snížil. Soud nakonec nedávno rozhodl o odškodném 845 000 korun.

„Nebylo sporu o tom, že náhrada být musí. Na začátku jsme se nedohodli na výši škody. Z pohledu města to dopadlo dobře, protože částka je nižší než původně požadovaná,“ řekl Kvaš.

Reklama

Doporučované