Hlavní obsah

Pardubické hřbitovy hlídají v období Dušiček strážníci na koních

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na hřbitovech v Pardubicích teď hlídkují také policisté na koních, v období svátků zemřelých tam jezdí velké množství lidí, což může lákat zloděje.

Článek

Největší nápor návštěvníků bude v pátek o státním svátku a o víkendu. ČTK to řekl mluvčí městské policie Jiří Sejkora.

„Koně se tady používají z toho důvodu, že jsou nejviditelnějším symbolem přítomnosti policie, koně lze mezi hroby těžko přehlédnout. Nechceme, aby se nám tady objevily kapesní krádeže nebo krádeže hřbitovního zboží,“ uvedl mluvčí.

Lidé si také nechávají v autech zavazadla s cennými věcmi, což je podle Sejkory chyba. Přes den neočekávají strážníci díky jízdním hlídkám problémy, zloději ale mohou přijít i za tmy. „Po setmění tady lidé mohou narazit na hlídku psovodů, pes má daleko lepší orientační schopnosti než člověk,“ řekl mluvčí.

Hodně lidí přijíždí na hřbitovy autem, v období Dušiček jsou parkovací místa v okolí plná. „Parkoviště ne vždy kapacitně stačí tomu náporu, který se tady každoročně odehrává. Pár kroků odtud je velké záchytné parkoviště v Masarykových kasárnách, pokud je to jen trochu možné, doporučujeme řidičům, aby využili parkovací plochy tam,“ uvedl Sejkora.

Na centrálním hřbitově je možné jet na koni po celém areálu, protože je rozlehlý, uličky jsou širší. Jsou ale menší hřbitovy, kde hlídky na koních jezdí především po hlavní hřbitovní cestě nebo kolem areálu. „O Dušičkách jsou služby na hřbitovy prioritní, vyrážíme jenom na tam,“ řekl strážník z jízdního oddílu Jaroslav Kadavý.

Strážník na koni je ve výšce zhruba dvou metrů. Díky tomu má velký přehled. Vidí na hroby kolem i přes zdi a do velké dálky. „Náš úkol je tady kontrolovat veřejný pořádek, jinak je to víceméně preventivní hlídka. Jednak budíme respekt, lidé se tak cítí bezpečněji, a také je to pro ně zpestření, zastaví se s námi, popovídají si,“ uvedl strážník Jiří Jonák.

V Pardubicích je osm hřbitovů, z toho největší je centrální, který je rozdělený na novou a starou část. Do 2. listopadu budou hřbitovy otevřené od 7:00 do 20:00. Potom se otevírací doba zkracuje. Pokud lidé nestihnou na hrob zajet, mohou si zaplatit úklid a výzdobu hrobu u správy hřbitova.

„Před Dušičkami děláme větší úklid. Pokud nám ale počasí nepomůže mrazem a listí nespadne najednou, nelze zajistit, aby byl celý hřbitov uklizen,“ řekla ČTK mluvčí Služeb města Pardubic Klára Sýkorová.

Reklama

Doporučované