Hlavní obsah

Pardubický kraj chystá do několika let obnovu parku ústavu v Jevíčku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubický kraj připravuje obnovu parku kolem léčebného ústavu v Jevíčku na Svitavsku. Provést by ji mohl do několika let.

Článek

Některé prvky jsou v havarijním stavu, potřebné jsou vegetační úpravy. Náklady vyjdou až z výběrového řízení, mohou být až 20 milionů korun, řekl ČTK krajský radní Miroslav Krčil (3PK).

„Konečná částka bude záležet na cenovém vývoji, který je obtížné nyní predikovat, ale odhadem se bude jednat o částku v rozmezí deset až 20 milionů korun,“ řekl Krčil.

Rozlehlý park sloužíval pro rekonvalescenci pacientů s tuberkulózou. Dnes se ústav věnuje lidem s pneumologickými onemocněními nebo pohybovými obtížemi. Klienty má z celé republiky. Park je pro úspěšnou léčbu také důležitý, řekl Krčil.

„V nedalekém lese najdeme například jehličnany produkující éterické oleje, které napomáhají lepšímu hojení plic. Pacientům rovněž pomáhaly i silice z květin, které se však z areálu postupně vytratily. Kromě vegetačních úprav je nutné opravit některé cesty nebo schody v parku, v současném stavu jsou pro pacienty nepoužitelné,“ uvedl Krčil.

Stromy, které byly v nejhorším stavu, jsou už vykácené. Vysazené jsou nové. Porosty smrků a borovic jsou napadené kůrovcem, v uplynulých letech tam napáchal velké škody. Kromě cest a schodů chce kraj v areálu opravit sportoviště a vyměnit orientační systém.

„V minulosti byl areál léčebny opravdovým skvostem, který obdivovali nejen pacienti, ale i jejich rodinní příslušníci při návštěvách nebo lidé z okolí. Chceme postupně navrátit tomuto místu jeho krásu a s ní související pozitivní vliv na rekonvalescenci pacientů. Exteriéry léčebny v sobě skrývají velký potenciál,“ řekl Krčil.

Sanatorium postavené v letech 1913 až 1926 je od roku 2016 kulturní památkou. Kraj do léčebného ústavu v posledních letech investoval téměř 100 milionů korun. Byly určeny na dřevěné lehárny, přeměnu bývalého dětského pavilonu na pavilon plicní rehabilitace, zateplení pavilonu S a opravu střechy stravovacího pavilonu.

Reklama

Doporučované