Hlavní obsah

Pardubický kraj pošle do Parlamentu návrh novely zákona o státní památkové péči

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Pardubický kraj pošle do Parlamentu návrh na změnu zákona o státní památkové péči. Novela má krajům umožnit lépe kontrolovat nakládání s archeologickými nálezy při záchranných archeologických průzkumech.

Článek

Pardubické hejtmanství ke změně zákona vedly špatné zkušenosti s některými organizacemi oprávněnými průzkumy provádět. Jako nejmarkantnější příklad uvedl náměstek hejtmana pro kulturu a investice Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj) případ společnosti Labrys, která v letech 2011 až 2014 dělala archeologické práce před úpravami zámeckého návrší v Litomyšli.

„Firma, která průzkum prováděla, dodnes nedokončila svou činnost,“ řekl Línek. Hejtmanství dosud všechny nálezy nezískalo. Minulý rok společnost s krajem po hrozbě soudním vymáháním uzavřela dohodu a harmonogram jejich předávání do konce roku 2021, přebírající muzeum v Pardubicích je ale stále nedostalo. Archeologické práce v Litomyšli stály asi 25 milionů korun.

Pokud by zákonodárná iniciativa byla úspěšná, kraje by mohly nařízením upravit požadavky na zpracování movitých archeologických nálezů a dokumentace k nim a také způsob jejich předání. Nedodržení těchto požadavků by pak bylo posuzováno jako přestupek. Zákonodárná iniciativa připravená Pardubickým krajem ve spolupráci s Východočeským muzeem v Pardubicích podstoupila připomínkování v Archeologickém ústavu Akademie věd ČR, v komisi rady asociace krajů pro kulturu a památkovou péči a na ministerstvu vnitra. Podporu jí vyslovili i senátoři na říjnové konferenci Památková legislativa v České republice – praxe a výhledy.

Reklama

Doporučované