Hlavní obsah

Po dvou letech se v Pardubicích uskuteční ve standardní podobě Aviatická pouť

Foto: Armáda ČR

Ilustrační foto.

Reklama

Po dvou letech, které byly poznamenány pandemií koronaviru, se v Pardubicích opět uskuteční ve standardní podobě Aviatická pouť. Loni se konala bez diváků na místě, pouze v přímém přenosu České televize, v roce 2020 byla zrušena.

Článek

Letošní jubilejní 30. ročník je naplánován na víkend 28. a 29. května. Nad pardubickým letištěm se opět objeví historické, akrobatické i vojenské letouny. Chybět nebude ani tradiční pozemní program s ukázkami a aktivitami pro děti i dospělé. Lákadlem bude vystoupení unikátních letadel ze Salzburku. Na Aviatickou pouť tato skupina letos přiletí v reprezentativním zastoupení, stane se tak jedinou zahraniční leteckou akcí, kde se letadla s rudými býky na kapotách představí v takovém počtu.

„Skupině historických letadel budou vévodit druhoválečné legendy jako dvoumotorový bombardér B-25J Mitchell či námořní stíhací letoun F4U-4 Corsair. Dále se letos představí i legendární dvoutrupý stíhací letoun Lockheed P-38 Lightning,“ uvedl Jan Rudzinskyj z organizačního štábu Aviatické pouti. Zajímavá bude podle něj i ukázka letecké akrobacie s vrtulníkem Bo 105 C v barvách Red Bull. Létat takovou akrobacii s vrtulníkem je možné jen se speciálně upravenými stroji a ty jsou v současnosti na světě pouze tři. Ve skupině bude zastoupen také vrtulník Bell TAH-1F Cobra a dvojice cvičných proudových letounů Alpha Jet.

Letošní ročník je také součástí akcí připomenutí heydrichiády v Pardubicích. Organizátoři proto chystají program nejen na letišti, ale rovněž na třídě Míru, kde se opět objeví maketa legendárního letounu Supermarine Spitfire.

Vstupenky již zakoupené v předprodeji v minulých letech na neuskutečněné ročníky zůstávají platné i na letošek. Komu termín nebude vyhovovat, může požádat o vrácení vstupného. Program bude zveřejněn na webu akce.

Reklama

Doporučované