Hlavní obsah

Po opravě náměstí Republiky v Pardubicích nebudou u kostela parkovací místa

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Město Pardubice připravuje opravu části náměstí Republiky, které je v centru u památkové zóny. Chce například zrušit parkovací místa u kostela sv. Bartoloměje, místo toho tam bude zeleň. ČTK to řekl primátor Martin Charvát (ANO).

Článek

U kostela parkují auta, často jich tam je víc, než je počet parkovacích míst. V centru města mají v budoucnu být dva parkovací domy, motoristé tak o místa k parkování nepřijdou, uvedl primátor.

„Chceme území doplnit mlatovými parkovými úpravami, aby tam vznikla příjemná klidová zóna,“ řekl primátor.

U kostela by měly být kromě mlatových chodníků také nově vysazené stromy. U památníku válečných obětí, který je uprostřed plochy, naopak zmizí trávník. Pietní místo tak víc vynikne a bude k němu lepší přístup. Architekti chtějí dát prostoru podobu náměstí, projekt má radnice připravený asi dva roky.

Jednou z variant je možné propojení náměstí s Wernerovým nábřežím, cesta by vedla mezi domy s podloubím. Pozemky jsou ale soukromé a teď je tam brána.

Projekt zahrnuje prostranství před kostelem, dál kolem památníku až k budově banky. Nezabývá se dopravní situací na frekventované ulici, změnou dispozic pruhů pro auta a cyklisty se chce město zabývat až po dokončení obchvatů.

Návrh proměny části náměstí Republiky také zatím vyjímá podchod u Zelené brány, který je naproti bance. Kvůli havarijnímu stavu je od roku 2015 zavřený a město zatím nerozhodlo, co s ním udělá.

„Projekt je velmi úsporný, jednoduchý, když bude podpořitelný z dotací, bude to jedině fajn. Chceme se vejít do rozumné částky, která bude v příštím volebním období realizovatelná i z vlastních zdrojů,“ uvedl primátor.

Reklama

Doporučované