Hlavní obsah

Polička zvažuje formu financování přestavby dětského domova na byty

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice v Poličce na Svitavsku pokračuje v přípravě přestavby areálu bývalého dětského domova na bytový komplex. Uprázdněný objekt chce v blízké době koupit od Pardubického kraje a dokončuje se již projektová dokumentace.

Článek

Kvůli inflaci a růstu cen však město zvažuje, že do projektu zapojí soukromého investora. „Začínáme diskutovat v orgánech města, jestli je vůbec správné, abychom do tak obrovské akce za 100 a více milionů korun šli. Existují i názory, že bychom se měli poohlédnout po nějakém developerovi,“ řekl starosta Jaroslav Martinů (ODS). Upozorňuje také na to, že roční úroková sazba úvěrů, které město dříve mělo, se zvýšila asi z 0,6 procenta zhruba na 2,9 procenta.

Podle návrhu studia Apropos Architects z Chrudimi budova dětského domova zůstane zachovaná a obklopí ji ještě dva další samostatné domy. V objektu vznikne 32 jednopokojových až třípokojových bytů.

Město již jednalo s Českou spořitelnou, která by mohla celý projekt převzít. Podle Martinů by investor areál získal, přestavěl a pronajímal byty po dobu 99 let, pak by přešly na město. Nájemné by mělo být o 20 procent pod úrovní obvyklou v místě. Zároveň však požaduje po radnici určité výhody, například bezplatný převod pozemků.

„Je to problém, musí o tom rozhodnout zastupitelé. Přece jen, už v tom budeme mít asi 11 milionů nákladů,“ uvedl Martinů.

Polička již měla s chystanou přestavbou značné náklady. Za architektonickou soutěž zaplatila kolem 1,5 milionu korun, projektová dokumentace bude stát asi pět milionů korun. Dalších 4,5 milionu korun zaplatí Pardubickému kraji za budovu.

Polička bytovou výstavbu rozsáhle podporuje. V předchozích letech město například vykoupilo a zasíťovalo 84 parcel v lokalitě Bezručova. Radnice na nich postavila dva bytové domy dohromady s 48 byty, další prodala pro výstavbu rodinných domů. V lokalitě Bezručova byly loni připraveny pro výstavbu pozemky pro dalších 19 rodinných domů, náklady činily téměř 14 milionů korun.

Reklama

Doporučované