Hlavní obsah

S výběrem školy pomůže v Pardubickém kraji žákům webová aplikace

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Nová webová aplikace pomůže žákům s volbou střední školy v Pardubickém kraji a tím i s výběrem budoucího zaměstnání.

Článek

Upřesní předpoklady školáků pro konkrétní studium a navrhne školy, kde je obor možné studovat. V budoucnu by se do aplikace mohly zapojit i další kraje. Novinářům to dnes řekli zástupci Pardubického kraje.

„Je to zcela unikátní aplikace, protože žádný podobný test osobnosti připravený profesionály není volně k dispozici, minimálně v České republice,“ řekl krajský radní Ladislav Valtr (ODS). Otázky vycházejí z diagnostické metody pro výběr povolání, Hollandova teorie profesní volby počítá se šesti typy osobností. Zájemce vyplní 60 otázek, nejpozději do 24 hodin dostane výsledky. Pak si může zkusit ověřit znalosti, které už v daném oboru má.

„Pedagogičtí psychologové se uvolili po dlouhém vyjednávání zprostředkovat test on-line,“ řekl manažer Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje Ondřej Tušl. Podle něj učitelé mohou zařadit testování do výuky a pomoci tím žákům s výběrem školy.

V databázi jsou školy, kterých je v kraji 75. Aplikace navrhne studium vhodného oboru nejblíž bydlišti žáka, pak také i vysoké školy v České republice a zaměstnavatele, kteří s krajem spolupracují. Web nabízí také znalostní kvízy z deseti oblastí, pět nejzajímavějších odvětví kraje a věnuje se i ženám v oblasti vědy a výzkumu. Pět propagačních videí kraj natočil s pardubickým youtuberem Janem Macákem, který vystupuje pod přezdívkou MenT.

Pardubický kraj dlouhodobě cílí na podporu technického vzdělávání a zdravotnických oborů, které jsou žádané. Podle radního Josefa Kozla (3PK) je struktura škol stabilizovaná a hejtmanství teď velké změny nechystá. Připraví se ale na demografický vývoj, víc žáků bude končit základní školy. „Chceme, aby naše školství odpovídalo trendům na pracovním trhu,“ dodal.

Aktuálně na středních školách a učilištích v kraji studuje téměř 23 000 studentů. Obory s maturitou si vybralo zhruba 47 procent z nich, na učilištích je téměř 24 procent a na gymnáziích 26 procent studujících.

Reklama

Doporučované