Hlavní obsah

Skanzen Veselý kopec oslaví Velikonoce, dvě sezony kvůli covidu nemohl

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Skanzen Veselý kopec u Hlinska zahájí příští pátek sezonu oslavou Velikonoc. Čtyřdenní program završí na Velikonoční pondělí ukázka lidového zvyku vodění Jidáše. Dvě sezony skanzen kvůli koronaviru velikonoční akci nepořádal.

Článek

„Velikonocemi zahajujeme sezonu, pak už bude otevřeno standardně celý týden kromě pondělků,“ řekla ředitelka Muzea v přírodě Magda Křivanová. Skanzen ukazuje v roubených domcích bydlení a hospodaření drobných zemědělců od poloviny 19. století do poloviny 20. století.

Návštěvníci si od 15. do 18. dubna prohlédnou interiéry roubenek, v nich bude velikonoční výzdoba, pečivo, zdobená vajíčka. Program přibližuje velikonoční obyčeje a zvyky.

„Návštěvníci se dozvědí, proč se na Zelený čtvrtek peklo pečivo zvané jidáše, jaké byly tradiční způsoby zdobení kraslic na Horácku nebo co lidé žijící před 100 lety jedli na Boží hod velikonoční,“ uvedla etnografka Ilona Vojancová z muzea.

Do skanzenu přijedou i lidoví řemeslníci, budou plést pomlázky, zdobit kraslice různými technikami nebo péct sváteční perníky. V pondělí pak návštěvníci zhlédnou ve 13:30 obyčej vodění Jidáše.

„Zvyk je zapsaný na seznamu tradic Pardubického kraje. Je to obchůzka, kdy děti dostávají sladkosti, je to spojeno se změnou ročního období a vítáním jara,“ řekla Křivanová.

Ve skanzenu Betlém v Hlinsku, který je také součástí muzea, je od 1. dubna velikonoční výstava. Skanzen je otevřený celoročně. Muzeum v přírodě Vysočina letos slaví 50 let od svého založení a plánuje k výročí akce. U mlýna například vysadí dub. Bylo zvykem, že ho mlynář sázel, aby si jeho následovníci mohli ze dřeva udělat novou hřídel, dodala Křivanová.

„Druhý strom bude na hned na vstupu, tam bude ořech, také je to tradiční strom. Na Veselém Kopci bude po celou letošní sezonu výstava věnovaná půlstoletí existence muzea, která bude slavnostně otevřena 15. dubna během velikonočního programu. Slavnostní program věnovaný jubileu se uskuteční 2. července na Betlémě v Hlinsku,“ řekla Křivanová.

Reklama

Související témata:

Doporučované