Hlavní obsah

Soukromé Rádio Orlicko zatím přechod na digitální vysílání neplánuje

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Přechodu na digitální vysílání brání hlavně vyšší náklady s tím spojené, řekl ČTK Ladislav Urbánek z rádia.Technicky by stanice přechod zvládla, ale protože vysílá v pásmu VKV, nic ji k tomu zatím nenutí.

Článek

„Jsme tomu otevření, nicméně pro nás jako pro malé regionální rádio je to otázka financí. Hlavně Ochranný svaz autorský a Intergram chtějí za digitální vysílání další poplatky k současnému vysílání na FM a na internetu,“ uvedl Urbánek.

Podle něj má stanice dost času na to, aby si rozhodnutí o digitálním vysílání rozmyslela. Licence na analogové vysílání se budou udělovat až do roku 2025, je ale možné, že budou zachované i potom. Rádia by pak mohla vysílat oběma způsoby. „I velcí hráči mají stále velký zájem o FM vysílání,“ dodal Urbánek.

Rádio Orlicko založil Věroslav Musil, začalo vysílat v říjnu 2016. Hraje hlavně alternativní a hudbu mimo hlavní proud, přes noc se věnuje okrajovým žánrům, podíl na hudební struktuře vysílání mají i regionální kapely z východních Čech. Zpočátku pokrývalo signálem Orlickoústecko, kde si je mohlo naladit 30.000 obyvatel, později vysílání obsáhlo celou východní část Pardubického kraje a část kraje Královéhradeckého. V červnu 2021 spustilo vysílač pro Hradec Králové a na začátku září 2021 ještě vysílač pro Rychnovsko. Podle údajů rádia se celkové pokrytí signálem blíží hranici 250 000 obyvatel.

Reklama

Doporučované