Hlavní obsah

Spolek plánuje v Pardubicích z neudržovaného místa vytvořit lesní park

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

V přírodní lokalitě U Trojice v Pardubicích, dosud neudržovaném místě, skupina mladých lidí postupně buduje lesní park, kde budou i sochy nebo menší galerie. ČTK to řekli zástupci Okrašlovacího spolku U Svaté Trojice.

Článek

„U Trojice bydlíme. Na ten nápad jsme přišli asi už před čtyřmi lety, kdy jsme sem chodili na procházky, byl tady nepořádek. Prostor má docela potenciál, tak jsme si řekli, že bychom tu udělali park,“ řekl Jakub Čaban ze spolku.

Lokalita u Trojice je odlehlé místo s minimální zástavbou, která je obklíčená železniční tratí, frekventovanou silnicí, z některých míst jsou vidět budovy rafinérie Paramo. V oblasti je zahrádkářská kolonie s chatkami a sídlí tam také protialkoholní záchytná stanice. K tomu přiléhá les, o který se dosud nikdo nestaral.

Spolek už pořádal první úklidy, zapojil dobrovolníky, shání pomoc u stavebních firem, které jim třeba půjčily bagr na odklízení černých skládek a protažení lesních cest. „Odklízeli jsme sutiny, letitý nepořádek, lesní porost. Pak tu bude prostor na věci, které bychom tu rádi vybudovali,“ řekla Tereza Říčanová ze spolku.

Centrem lesního parku bude jednou budova bývalého výměníku vzduchu pro skleníky, která sloužila zahradnictví. Bylo tam v 50. letech a zaniklo. V objektu bude menší galerie a zázemí parku. Galerijní prostory si ale nechává spolek až na konec, nejdřív chce vyčistit les. Členové spolku by úklid chtěli zvládnout letos.

„Tři čtvrtiny pozemků patří Státnímu pozemkovému úřadu. Zařídili jsme si u něj pronájem. Čtvrtina pozemků patří městu Pardubice, dořešujeme s ním jejich výpůjčku,“ řekl Čaban.

Jakub Čaban je řemeslník, rád pracuje s ocelí, plánuje, že v lese budou různé sochy, nejen jeho vlastní. Rád by dal prostor i dalším umělcům, kteří by svá díla umístili v galerii nebo přímo v lese. Lesní park bude i místem pro menší divadelní představení nebo komorní koncerty, řekl.

„Máme v týmu i arboristu, který se stará o strukturu parku, plánujeme tu sázet 100 moruší. Vyrobíme vlastní lavičky, odpadkové koše, originální, aby nebyly jak přes kopírák. U centrálního místa s galerií bude pódium pro menší kulturní akce,“ dodal Čaban.

Reklama

Doporučované