Hlavní obsah

Stavba ateliérů uměleckoprůmyslové školy v Ústí nad Orlicí bude stát 100 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Výstavba nových ateliérů Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí bude stát asi 100 milionů korun. Pardubický kraj je chce vybudovat v areálu bývalé textilky Perla 01, je to jeho hlavní investiční priorita ve školství.

Článek

„Projektová dokumentace v odhadovaných nákladech okolo 100 milionů korun je připravena a nyní řešíme možnosti nového programového období evropských fondů,“ uvedl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD). Podle dohody by město mělo kraji pro stavbu bezúplatné poskytnout pozemek.

Podle vedení Ústí nad Orlicí by nové ateliéry mohly být vybudovány v průběhu následujících tří let. Nová budova výrazně zvýší veškerý komfort a fungování uměleckoprůmyslové školy. Měla by sloužit praktickým a ateliérovým výukám. Přesunou se do ní ateliéry ze Špindlerovy ulice. Kmenové učebny by zůstaly v druhém objektu školy v Zahradní ulici.

Tříhektarový areál bývalé textilky Perla koupilo v roce 2011 Ústí nad Orlicí za 30 milionů korun. Velkou část budov nechalo město zbourat. Letos v září v areálu Ústí po dvou letech výstavby a vybavování interiérů oficiálně otevřelo novostavbu domu dětí a mládeže. Stavba stála 85 milionů korun bez DPH, město na ni získalo z dotace ministerstva pro místní rozvoj 30 milionů korun. Dalším záměrem radnice je proměnit objekty bývalé kotelny a strojovny, které si nechala ve svém vlastnictví, na galerii současného umění s odkazem na textilní historii města.

Ústí již získalo do lokality další investory. Společnost Vital tam staví nové rehabilitační centrum. Administrativní budovu, která zbyla z bývalé textilky, koupila firma, která chce objekt využít na služby, obchody a byty.

Reklama

Doporučované