Hlavní obsah

Ústí nad Orlicí připravilo soutěž na podobu budoucí Galerie Perlou

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ústí nad Orlicí připravilo architektonickou soutěž na přestavbu části objektů bývalé textilky Perla 01 na kulturně kreativní centrum Galerie Perlou.

Článek

Bude zaměřeno na současné umění a také na historii výroby textilu ve městě. Velkoryse zpracovaná koncepce počítá s nadregionálním významem galerie a několika zaměstnanci, řekl ČTK starosta Petr Hájek (sdružení Oušťáci).

„My celou realizaci odhadujeme v horizontu třeba pěti let, dřív se k tomu město ani nedostane. Je to určitá příprava pro další volební období 2022 až 2026 a je to také otázka personálního zajištění, protože když nezačnete projektovat, nezačnete stavět, a když nezačnete stavět, těžko můžete shánět management a personál,“ uvedl Hájek.

Kreativní centrum má vzniknout z bývalé kotelny, strojovny s rozvodnou a části administrativní budovy, budovy jsou vzájemně propojené. V několika patrech členitého objektu mají vzniknout velký výstavní sál a několik menších, depozitář, ale také kavárna, kabinet textilu či prostory pro vzdělávání. V nové galerii by mohla být například stálá expozice soch místního rodáka Quido Kociana.

Celkové stavební náklady se odhaduji na 70 milionů korun bez DPH, v čemž není započteno venkovní i vnitřní vybavení a cena projektové dokumentace. Radnice plánuje na výstavbu využít část již otevřeného úvěru a bude se také snažit získat dotace z programu na revitalizaci brownfieldů či dalších dotačních titulů, což by mělo investiční náklady podstatně snížit. O vypsání architektonické soutěže rozhodnou zastupitelé.

Tříhektarový areál bývalé textilky Perla koupilo v roce 2011 Ústí nad Orlicí za 30 milionů korun. Velkou část budov nechalo město zbourat. Letos v září v areálu Ústí po dvou letech výstavby a vybavování interiérů oficiálně otevřelo novostavbu domu dětí a mládeže. Stavba stála 85 milionů korun bez DPH, město na ni získalo z dotace ministerstva pro místní rozvoj 30 milionů korun. Pardubický kraj plánuje v místě vybudovat nové ateliéry Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí za zhruba 100 milionů korun. Ústí již také získalo do lokality další investory. Společnost Vital tam staví nové rehabilitační centrum. Administrativní budovu, která zbyla z bývalé textilky, koupila firma, která chce objekt využít na služby, obchody a byty.

Reklama

Doporučované