Hlavní obsah

Ústí nad Orlicí se daří zvyšovat množství separovaného komunálního odpadu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Podle výsledků za první tři čtvrtiny roku 2021 a odhadu posledního kvartálu radnice očekává, že se ve městě meziročně vytřídí o osm procent více plastů, o 12 procent papíru, o pět procent skla a o 143 procent kovů.

Článek

I díky tomu, že klesá množství odpadu ukládaného na skládku, nebude město poplatek za popelnice v roce 2022 zvyšovat a zůstane na 690 korunách za osobu a rok.

Ve městě ale přestávají postačovat nádoby na vytříděný odpad, u nichž se tvoří nevzhledné kupy odpadků, což zároveň znesnadňuje svoz. Radnice se proto rozhodla častěji svážet plast, papír a sklo ze 160 kontejnerů v nejvytíženějších lokalitách na sídlištích.

„Od 3. ledna 2022 se 54 kontejnerů na plast bude svážet třikrát týdně oproti současným dvěma svozům, 51 kontejnerů na papír místo jednou dvakrát týdně a sklo bude vyváženo namísto jednou dvakrát měsíčně z celkem 55 zvonů,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí Tomáš Kopecký. Další svozová místa bude město v budoucnosti zřizovat u nové zástavby, případně i jinde kvůli snížení docházkové vzdálenosti.

Vyšší množství tříděného odpadu je ovlivněno i chováním obyvatel během pandemie koronaviru. Už vloni se ve městě projevilo uzavření restaurací a obchodů, o 15 procent se zvýšilo množství skla, vzrostl sběr kovových plechovek od nápojů. Narostlo také množství papíru a kartonů, protože se zvýšil zásilkový prodej.

Reklama

Doporučované