Hlavní obsah

V Muzeu barokních soch v Chrudimi bude otevřena nová expozice o historii města

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Původně měla vzniknout v podzemní kryptě, ta se však ukázala kvůli vysoké vlhkosti vlivem prosakující vody jako nevhodná. Bude tak umístěná v přízemí boční lodi kostela svatého Josefa, kde se muzeum nachází

Článek

„Bude to trochu interaktivní hra pro děti, máme k ní i natočený propagační film, který se už promítá v malém kině v muzeu. Průvodcem je kapucín Fortunát,“ uvedl starosta František Pilný (ANO).

Na kulisách podobných těm, které se používají při natáčení filmů, budou umístěny výjevy z chrudimské historie s různými soutěžními otázkami. Expozice by měla být otevřená na letní turistickou sezonu.

Město chce do muzea přilákat více lidí. Podle dřívějších statistik z doby před epidemií koronaviru do něj přišli v průměru tři platící návštěvníci denně. Chrudim na provoz muzea doplácí asi 2,5 milionu korun ročně.

Většinu soch v muzeu si Chrudim půjčovala na několik let, zvláště od katolické církve. Někdy je však musela na své náklady restaurovat, což stálo u jedné včetně převozu a pojištění někdy i stovky tisíc korun. Město se proto snaží nové exponáty spíše kupovat. Muzeum se také využívá jako koncertní sál nebo místo pro svatby.

Přestavba zchátralého klášterního kostela svatého Josefa ze 17. století v centru města na muzeum přišla Chrudim téměř na 100 milionů korun, z nichž zhruba 40 procent uhradila dotace Evropské unie. Proti původním předpokladům se cena kvůli požadavkům památkářů, změnám projektu a vybavení zvýšila o více než 30 milionů korun. Otevřeno bylo v roce 2011. Radnice si od opravy slibovala, že muzeum do města přiláká kromě milovníků barokního umění i další turisty, což se však nepotvrdilo.

Reklama

Související témata:

Doporučované