Hlavní obsah

V Pardubicích se za dva měsíce provozu re-use centrum osvědčilo

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nové re-use centrum v Pardubicích je po dvou měsících provozu zavedeným místem, kam lidé odkládají nepotřebné věci. Brzy pak předměty denní potřeby najdou nové uživatele.

Článek

„Máme velkou radost, že nám věci ubývají, ale současně, že nám Pardubáci věci přinášejí. Lidé jsou rádi, že věci nezahodí, že jim dají druhý život,“ uvedla mluvčí Služeb města Pardubic Klára Sýkorová.

Dnes si přišla centrum prohlédnout Ukrajinka Ina, hledala zrcadlo a koloběžku a brusle pro dceru. Nakonec si odnesla drobné nádobí. Informace o re-use centru našla na facebooku.

Lidé nosí knihy, různé sklenice, hrníčky, hrnce, ale také lyže, kočárky nebo autosedačky. Občas zaměstnanci přivezou odložené funkční věci do re-use centra z jiných sběrných dvorů.

„Obrat je tady deset patnáct lidí každý den. Myslím, že na dvůr, který je tak ‚zašitý‘, je to hodně dobré. Obměňuje se hodně keramika, sklo a sem tam nábytek,“ řekl Petr Poláček ze sběrného dvora. Lidé platí obvykle za věci doporučenou částku, pohybuje se od deseti do 200 korun, dodal.

V Pardubickém krají vznikají re-use centra od roku 2018, nově ho otevírá i Ústí nad Orlicí. Jako jediné nabízí věci ke zpětnému použití zdarma, ostatní sběrná místa za menší částku prodávají.

„Věříme, že obyvatelé Ústí nad Orlicí v centru uloží to, co nepotřebují, a poslouží jim to, co tam někdo nechal. Každý z nás může přemýšlet o tom, jestli věc, kterou už nepotřebuje, musí vyhodit, nebo ji může využít někdo jiný. Vše se časem stane odpadem. Je na nás, kolik toho odpadu bude,“ řekla Markéta Vojvodíková z orlickoústecké městské firmy Tepvos.

Reklama

Doporučované